Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Petraeus letette a hivatali esküt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 8. 9:21

David Petraeus, az Irakban és az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok korábbi parancsnoka szeptember 6. keddtől hivatalosan az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője. A 37 éves katonai karrierrel rendelkező Petraeus a Fehér Házban, Joe Biden alelnök jelenlétében, egy zártkörű ceremónián tette le a hivatali esküjét.

Az amerikai hadsereg egyik legkiemelkedőbb tehetségeként emlegetett tábornok, aki a múlt héten szerelt le, a “csendes szolgálat" huszadik igazgatója lesz. Petraeust Barack Obama amerikai elnök jelölte ki a posztra, míg elődjét, Leon Panettát egy nemzetbiztonsági átszervezés keretében védelmi miniszterré léptette elő.

A tábornok legfontosabb eredményei között szerepel, hogy sikerült Amerika javára fordítania a helyzetet Irakban, illetve, hogy sikerült útjára indítania Obama afganisztáni stratégiáját, amelynek célja a tálib mozgalom lendületének megtörése és így a terep előkészítése a jelentős csapatkivonások számára.

Petraeustól, mint a felkelés elleni harc szakértőjétől azt várják, hogy a CIA igazgatójának minőségében az eddigiektől eltérő eszközökkel folytassa a harcot az al-Kaida és más terrorszervezetek legyőzésére.

Mind a “Dávid királynak" nevezett tábornok hívei, mind bírálói feszülten várják, vajon új posztján ki fogja-e használni befolyását a médiában és a kongresszusban annak érdekében, hogy bizonyos kérdésekben megkérdőjelezze a Fehér Ház álláspontját. Bár Petraeus többször is kifejtette, hogy nincsenek politikai ambíciói, sokan a jövő potenciális republikánus elnökjelöltjét látják benne.