Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2011. szeptember

2011. szeptember 8. 8:52

    Diadal Budán – emlékmű Győrben

      Európa több államának egyesített serege, köztük húszezer magyar katona, 1686. szeptember másodikán, 78 nap ostromot követően vívta vissza Buda várát. E történelmi esemény tiszteletére állíttatott emlékművet Győr városában a helyi püspök – a későbbi esztergomi érsek – Kollonich Lipót, nem sokkal a Lotharingiai Károly herceg vezette keresztény haderő világraszóló győzelme után.

Haderő


    Esküjükhöz híven, ősi erényeink szellemében

      Augusztus 20-án, a budapesti Hősök terén az ország színe előtt hatvanegy honvédtiszt tett esküt arra, hogy katonaként a hazát mindhalálig szolgálja. Az ifjú hadnagyok – a régi ludovikás szokást követve – fogadalmukat kardrántással erősítették meg, s a hagyományt újabb mozzanattal kiegészítve, meg is lengették a szálfegyvert a fejük felett.
      Apropó, Ludovika. A Zrínyi Média legújabb kötete – A Ludovika – nem csupán a most avatott ifjú honvédtisztek számára, hanem egyáltalán, a magyar (had)történelem iránt érdeklődők számára is hézagpótló olvasnivalót kínál. Máltán ajánljuk a kedves olvasó figyelmébe a honvedelem.hu honlapunk digitális könyvtárában (http://ekonyvtar.zrinyimedia.hu/cikk/27687/a-ludovika) „lapozható" könyvet, hisz abban érdekes adalékokat tudhatnak meg éppenséggel a kardrántás hagyományának megszületéséről.
      A könyv 5000 forintért megvásárolható a Zrínyi Médiánál. (1087 Budapest, Kerepesi út 29/B. E-mail: [email protected] ; [email protected]

Nagyvilág


    A vasfüggönyön innen

      Lengyelország fővárosában, Varsóban 1955. május 14-én jött létre az európai szocialista országok úgynevezett „védelmi katonai-politikai szervezete", a Varsói Szerződés (VSZ). A Szovjetunió által létrehozott szervezetbe a szocialista tömb országainak kötelező volt a belépés. Annak pedig immár húsz esztendeje, hogy a VSZ, a hidegháború egyik szimbóluma – magyar kezdeményezés hatására is – megszűnt.


    Kockázattan

      Az Amerikai Egyesült Államokat sújtó, 2001. szeptember 11-ei terrortámadás kulcsfontosságú mérföldköve a nemzetközi politikatörténetnek. Eltelt azóta jó néhány év, de alighanem ma is rémálomként villannak fel az akkor történtek.
      Összeállításunkban Tálas Péter, az ismert biztonságpolitikai szakértő segítségével összegezzük: mi is történt azóta a világban, mely terrorcselekmények függnek össze közvetlenül a tíz esztendővel ezelőtti eseményekkel.

Hadak útján


    Visszavívták

      „S midőn a veszett csata ez elbúsult istene összerogyott a diadalittas keresztény fegyverek halált osztó csapásai alatt: a lehunyó nap martyr-koszorút font utolsó sugaraiból a magasztos alak, az eleső Abdurrahman feje köré, s azután elkábulva a nagyszerű jelenet látásától, a János-hegy mögé bukott."
      Íme egy kis figyelemfelkeltő részlet Buda várának visszavívásáról (1686. szeptember 2.) szóló összeállításunkból, pontosabban annak forrásából, a Zrínyi Média gondozásában megjelent – a honvedelem.hu digitális könyvtárában elérhető – „A hazáért mindhalálig" című kötetből.

Seregszemle


    Ahol felderítő katonák is oktatnak

      A debreceni önkormányzat és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár közötti megállapodás alapján a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium diákjai katonai alapismereteket is tanulhatnak. Mi több, szeptembertől a diákoknak mintegy egyharmada hallgatja majd a 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj katonái által tartott órákat…
      A cívis város egyik iskolájának tanévkezdési „előzetese" mellett rovatunk más híreinek olvasására is invitáljuk a kedves olvasót.


    Égi-földi visszafogadás

      Fél éven át magyar katonák üzemeltették az afgán főváros nemzetközi repülőterét. Parancsnokuk Kilián Nándor dandártábornok volt. A több mint húsz nemzet katonáit irányító csoport munkáját kiválóra értékelték a NATO illetékesei…

TÁBORI POSTA

A Magyar Honvéd magazinban Tábori Posta címmel új rovat látott napvilágot, amely a Magyar Honvédségben történő változásokat és annak hatásait kívánja bemutatni, értelmezni. Elsőként a júliusban elfogadott új humánstratégiát mutatjuk be.


    Akkreditált békeoktatók

      Nemrég az ENSZ békefenntartó műveletek főosztályának megbízásából egy kínai tiszt ellenőrizte az MH Béketámogató Kiképző Központ szakmai munkáját. Az ellenőr jött, látott és kalapot emelt. A vizsgáztatók átmentek a vizsgán, s a Külügyminisztérium állandó ENSZ-képviseletén, New Yorkban a DPKO (Department of Peacekeeping Operations) vezető munkatársa átadta azt az oklevelet, amely tanúsítja, hogy az MH BTKK által levezetett katonai megfigyelői tanfolyamok megfelelnek az ENSZ követelményeinek, egyszersmind 2015-ig meghosszabbították akkreditációjukat.


    Három az egyben

      Ha valaki tengerész-matróz papírral rendelkezik, még nem biztos, hogy ki is jut a „nagyvízre"; a gépészmérnöki diplomát sem csak egy „multinál" lehet hasznosítani, viszont aki hajósdinasztiába születik, előbb-utóbb csak a vízen találja magát. Mint például Szabó Zoltán törzsőrmester, az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred AM–22 ÓBUDA aknamentesítő hajójának főkormányosa.

Haditechnika


    Irány Nyugat!

      A Varsói Szerződés – magyar sikertörténetként is számon tartott – felszámolása után az egykori tagállamok fellélegeztek. Csakhogy a valódi nemzeti önállóság – a nemzeti hadseregek fenntartása – irdatlan terheket jelentett, nagy horderejű változtatásokat követelt. A szóban forgó országok és haderőik milyen megoldásokkal feleltek a nagy átalakítások nagy kérdéseire? Erről olvashatnak összeállításunkban&hellip.

Hátország


    Feltámad a vár

      A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, illetve a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is komoly részt vállal a horvát határ közelében fekvő Zrínyi-Újvár feltárási munkálataiban. Az egykori erősség jelentősége abban áll, hogy ez a költő, hadvezér és hadtudós Zrínyi Miklós által építtetett egyetlen olyan objektum, amely a mai Magyarország területén található.


    Az Úszóerőd harcosai

      Zárt ékalakzatban, a víz alatt úsztak Révfülöptől Balatonboglárig az MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóaljának harci búvárjai. A debreceni fiúknak ez volt az első Balaton-átúszásuk. A vízbe szálló katonák közül ők értek először a túlpartra, pedig az előrehaladáshoz csak a lábukat használták. A kezük másra kellett: azzal „beszélgettek" egymással…


    Eltávozott egy legenda

      Márciusban, ha kissé nehézkesen mozogva, de ott volt Szolnokon, az ejtőernyősök napja rendezvényén, s megkoszorúzta a szolgálatteljesítés közben elhunyt ejtőernyősök emlékművét. Alig három hónappal később már őt gyászolta a magyar ejtőernyős társadalom. Vitéz Bakó István nyugállományú alezredes, az elmúlt csaknem egy évszázad ejtőernyőseinek Pistája, majd Pista bácsija kilencvenegy éves korában megkapta behívóját az égi „Bertalan- zászlóaljba&rdquo.


    Tiszaparty

      Szolnok együtt ünnepelt katonáival augusztus 20-án: a helyőrségben állomásozó alakulatok közel egyórás látványos bemutatóval kápráztatták el a Tisza két hídja közti partszakaszt zsúfolásig megtöltő érdeklődőket. Földön, vízen és levegőben peregtek az események.


    Az új nemzedék nemzetéért

      A Zrínyi Média új céljaival és feladataival kapcsolatosan, új program átgondolására és megtervezésére kérte fel tavasszal a cég munkatársait Gubcsi Lajos ügyvezető. A folyamatosan alakuló „Új nemzedék – nemzetéért" elnevezésű program több önálló elemből tevődik össze. Ezek közül az egyik, az „S. O. S. Magyarország! – Életveszélyben a gyerekünk! – Az enyém is, az Öné is!" nevet kapta, és a kábítószer-fogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet.


    Éremgyűjtő pontvadászok

      Emlékeznek még a legendás Iharos, Rózsavölgyi, Tábori, Mikes összetételű, középtávú váltóra? És arra, hogy az 50-es évek világszerte verhetetlen atlétáinak klubja a Honvéd volt?
      Nos, a történet több mint száz éve kezdődött: a labdarúgás, a torna és a vívás mellett, 1908. augusztus 10-én, a Kispesti Athletikai Club (KAC) alapító közgyűlésén a résztvevők úgy határoztak, hogy az atlétikát is felveszik a sportágak közé. A Budapesti Honvéd SE atlétika-szakosztályának tevékenysége azóta töretlen…


    Hadikrónika, keresztrejtvény – a játék folytatódik

      Münchenben, 1978. szeptember 17-én halt meg Willy Messerschmitt német mérnök, repülőgép-tervező…

      Ezúttal már nem fejezhetjük be ajánlónkat úgy, mint eddig. A Hadikrónikához kapcsolódó játékunk ugyanis véget ért, bár a rovatban továbbra is számos érdekes olvasnivalót kínálunk a téma iránt érdeklődőknek. Búcsúzunk tehát, egyúttal köszönjük olvasóink megkülönböztetett figyelmét, illetve a sok megfejtést, amelyet hónapról-hónapra küldtek kérdéseinkre.
      A Zrínyi Média értékes könyveit mindazonáltal a jövőben is megnyerhetik, ehhez a Hadikrónikával szemközti oldalon található keresztrejtvényünk megoldásait kell elküldeniük szerkesztőségünkbe, a [email protected] e-mail címre. Ehhez van még néhány napjuk, a beküldési határidő: szeptember 21. A szerencsés nyertes a Vermes Judit szerkesztette „Főhajtás – Katonai Emlékpark Pákozd" című kötetet kapja.