Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pristina: éjszakai kiképzésen is részt vettek a magyar békefenntartók

Szöveg: Szűcs László |  2011. június 12. 15:21

Kiképzéseken és protokolláris rendezvényeken egyaránt részt kellett venniük a pristinai Slim Lines táborban állomásozó MH KFOR Kontingens negyedik váltásában szolgáló katonáknak az elmúlt napokban.

Mádl Ferenc egykori magyar államfőről a koszovói Pristinában, a magyar nagykövetségen is megemlékeztek. A május 31-én elhunyt korábbi köztársasági elnök emléke előtt Szabó Sándor alezredes, az MH KFOR Kontingens negyedik váltásának parancsnoka is fejet hajtott június 6-án a nagykövetség épületében.

A portugál békefenntartókkal egy táborban szolgáló magyar katonák természetesen részt vettek a portugálok június 10-én, pénteken megrendezett nemzeti napján. Sőt az előkészítésben is segédkeztek külföldi bajtársaiknak – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Walterné Szeri Eszter százados, a kontingens megbízott kommunikációs főtisztje.

A napi feladatok mellett több kiképzésen is részt kellett venniük a magyar kontingens műveleti századában szolgáló katonáknak – tette hozzá Bolla Zsolt százados, az alegység parancsnoka.

Mint megtudtuk: a század június 6-án – amerikai Black Hawk típusú helikopterrel – éjszakai repülési gyakorlaton vett részt. Az úgynevezett Hot Landing gyakorlat lényege, hogy a helikopter személyzete a katonák ki-, és beszállásakor nem állítja le a rotorokat, hanem – mint az harci körülmények között történne – a lehető leggyorsabban elhagyja a leszállási zónát – tudtuk meg a századparancsnoktól.

Bolla százados elmondta azt is, hogy a magyar műveleti század katonái június 8-án KFOR-szintű tömegkezelési gyakorlaton mutathatták meg tudásukat. A portugál–magyar közös zászlóalj (a KTM-zászlóalj) vezetése által szervezett gyakorlaton összesen tíz nemzet katonái vettek részt. A kiképzési foglalkozást a Pristinában található Camp Vrelo táborban rendezték meg, amely egyrészt a koszovói rendőrség egyik laktanyája, másrészt pedig kiképzési objektum a KFOR erők számára.

Mindezek mellett magyar–portugál közös, híradó rendszergyakorlatot rendeztek az elmúlt hetekben a Slim Lines táborban, amelynek eredményeképpen a korábbinál jobb lett a híradás a két ország katonái között – tudtuk meg Bolla Zsolt századostól.

 
 

 
 Fotó: MH KFOR Kontingens negyedik váltás