Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pristina után Szarajevó

Szöveg: Szűcs László |  2010. május 5. 10:03

Harmadik misszióját teljesíti a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj gépkocsivezető beosztásban szolgáló katonája, Bori Péter szakaszvezető. A fiatal tisztes jelenleg Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban, az MH EUFOR Kontingensben szolgál. Itt beszélgettünk vele.

Január óta szolgál Szarajevóban, az MH KFOR Kontingens állományában Bori Péter szakaszvezető. A harmincas éveiben járó szerződéses katona a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj gépkocsivezetője. Bosznia-Hercegovinában is ilyen beosztást lát el, de emellett lövész is.

Mint elmondta, korábban már szolgált Irakban és Koszovóban is. A sivatagi országban 2004-ben járt az MH Szállító Zászlóalj katonájaként, míg a Pristinai MH Õr-, és Biztosító Zászlóalj állományában 2008-ban teljesített szolgálatot.

– Kíváncsi voltam arra, hogy milyen az élet és a katonai munka Szarajevóban, ezért adtam be a pályázatomat az EUFOR misszióba – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Bori szakaszvezető, aki elárulta azt is, hogy a külszolgálatra tavaly augusztus utolsó napján kezdte meg a felkészülést, amely csaknem három hónapig tartott.

A fiatal szerződéses katona hozzátette: január végén érkezett ki a kontingens a szarajevói Butmir táborba. A magyar katonák elsődleges feladata a tömegkezelés, de szerencsére „éles bevetésen" eddig nem kellett részt venniük. Tevékenységüket csak kiképzési formában, a táboron belül gyakorolták eddig.

– Bár első szempillantásra hasonlónak tűnik, mégis teljesen más itt Szarajevóban a feladat, mint annak idején a másik nyugat-balkáni hadszíntéren, Pristinában volt. Ott a KFOR főparancsnokság objektumát őriztük, itt pedig, szükség esetén, tömegkezelési feladatokat hajtunk végre – mesélte Bori szakaszvezető, majd arról beszélt, hogy Irakban viszont teljesen más teendőik voltak a magyaroknak. Arról nem is beszélve, hogy a sivatagi országban háborús körülmények között kellett feladataikat teljesíteniük.

Elmondta azt is, hogy nagyon jól érzi magát Bosznia-Hercegovinában, bár természetesen családja nagyon hiányzik neki. Velük egyébként az interneten keresztül szinte napi kapcsolatot tud tartani, hétvégén pedig telefonálnak is egymásnak. Szerencsére az elmúlt három hónap gyorsan eltelt, s arra számít, hogy a még előtte álló „második félidő" is hamar letelik majd.

Bori Péter elárulta, munkaidő után, és amikor nincsenek kiképzési foglalkozások, igyekszik tartalmasan eltölteni szabadidejét. Sokat olvas, illetve gyakran néz filmet. Szerencsére a kontingens elég nagy könyvtárral és DVD-tárral rendelkezik. Emellett, ha csak teheti, elmegy kirándulni is, a magyarok ugyanis rendszeresen szerveznek kisebb-nagyobb kirándulásokat, hogy megtekintsék a helyi és a környékbeli nevezetességeket. Ezekre az utakra bármelyik magyar katona jelentkezhet, illetve arra is van lehetőségük – igaz csak hétvégenként, illetve akkor, ha arra a parancsnok engedélyt ad –, hogy szétnézzenek Szarajevóban.

Péter – aki immár nyolc éve, 2002 óta szolgál szerződéses katonaként Szentesen – elmondta azt is, hogy ha lehetősége lesz rá, akkor szeretne még kijutni a Magyar Honvédség legveszélyesebb külföldi missziójába, az afganisztáni tartományi újjáépítési csoportba is, bár jól tudja, hogy oda a műszaki alakulattól csak nagyon kevesen tudnak kikerülni. Ennek ellenére, néhány éven belül beadja a pályázatát erre a külszolgálatra is, aztán majd a szerencse, illetve elöljárói eldöntik, hogy alkalmas-e arra a feladatra.

 

Fotó: Szűcs László