Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Przemysl: megkezdődött a jelöletlen pikulicei első világháborús hősi temető feltárása

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, nowiny24.pl |  2021. augusztus 10. 8:27

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) hadisírgondozó munkacsoportja - a helyi lengyel partnerszervezet, a Przemysl Erődítmény Erőd Községeinek Szövetsége önkénteseivel együttműködve - augusztus elején kezdte meg a pikulicei első világháborús hősi temető feltárását.

hadisír (11)

A munkálatokat - a tömegsírok és a földi maradványok lokalizálása, illetve a temető területének meghatározása céljából - korabeli temetővázlatok alapján végzik.

A pikulicei katonatemető több, mint 3500 osztrák-magyar, orosz, illetve német hősi halott végső nyughelye, ahová még az 1930-as években is történtek áttemetések. A sírkert a későbbiekben jelöletlenné vált, kegyeleti funkciója feledésbe merült.

hadisír (8)

Egy lengyel archeológus szakértő által vezetett munkafolyamatok során fokozatosan eltávolították a temető területének felső talajrétegét, majd - a kezelt földfelület tisztítása után - kutatógödrökben folytatódott a kijelölt tömegsírok feltárása.

A munka során számos hősi halott katona földi maradványait sikerült megtalálni, azonosításukra azonban nem nyílt lehetőség. Tárgyi leletanyag kiemelésére csak rendkívül korlátozott mennyiségben került sor.

A kegyeleti hely feltárását, illetve a terület rendezését követően a HM HIM és a lengyel fél gondoskodni kíván a pikulicei első világháborús hősi temető méltó helyreállításáról.