Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyin új vezetőt nevezett ki az orosz szövetségi űrhivatal élére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 30. 11:29

Vlagyimir Putyin miniszterelnök felmentette tisztségéből az orosz szövetségi űrhivatal (Roszkoszmosz) vezetőjét, Anatolij Perminovot. A döntést április 29-én, pénteken jelentette be Moszkvában a kormányzati sajtószolgálat. Az utód a Roszkoszmosz élén Vlagyimir Popovkin hadseregtábornok, a védelmi miniszter eddigi első helyettese, aki korábban az űrerők parancsnoka is volt.

Perminov felmentését azzal indokolták, hogy elérte a nyugdíjkorhatárt. Egyes értesülések szerint távozásában közrejátszott, hogy tavaly decemberben – a hordozórakéta hibája miatt – letért a kijelölt a tervezett pályáról és a Csendes-óceánba zuhant az orosz GLONASZSZ navigációs rendszer három műholdja. A történtek miatt Dmitrij Medvegyev orosz elnök felmentette tisztségéből a Roszkoszmosz űrügynökség és a hordozórakétákat gyártó Energija cég két vezető beosztású tisztségviselőjét.

További okként szolgálhatott az, hogy ez év februárjában egy GEO-IK-2 műhold, a hordozórakéta harmadik fokozatában bekövetkezett hiba miatt nem a kiszámolt – a Földtől egyenletesen 1000 kilométerre lévő -, hanem elhúzott ellipszis alakú pályára állt. A műhold felbocsátásától az orosz védelmi minisztérium az orosz űrgeodéziai megfigyelő rendszer újjászületését remélte.

Nem sokkal később, február 26-án Oroszországnak sikerült pályára állítani a GLONASZSZ navigációs rendszer új nemzedékének első, GLONASZSZ-K elnevezésű műholdját. Ezt azonban már nem a kazahsztáni Bajkonurból, hanem az oroszországi Pleszeck űrrepülőtérről bocsátották fel, és nem a korábban használt Proton hordozórakétával, hanem egy Szojuzzal.