Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rács mögé juttatnák George Bush-t

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 15. 8:47

Beperelné George W. Bush amerikai elnököt az egykori Los Angeles-i államügyész, Vincent Bugliosi, mert hamis bizonyítékokra hivatkozva rángatta bele az országot a Szaddám elleni háborúba.

Ez “az amerikai történelem legsúlyosabb bűnténye", amiért a tettesnek, a leköszönő elnöknek bíróság előtt kell felelnie – mondta Bugliosi a “Bűnvádi eljárás George W. Bush ellen gyilkosság miatt" című könyvében. Az utóbbi években időnként felmerült, hogy az elnököt bíróságon kívüli vádemelési eljárással (impeachment) kellene elmozdítani hivatalából. A demokraták körében némi támogatása mindig volt az ötletnek, de a többségük inkább elutasította, mert az alkotmány értelmében Bush-t az alelnök követné, aki a még nála is rosszabbnak tartott neokonzervatív Dick Cheney.

Az impeachment Bugliosi szerint “viccnek is rossz". Ha egy olyan elnök ellen, mint Bill Clinton, impeachment eljárás indulhat egy szexaffér eltussolása miatt, “akkor mit kezdjünk egy olyan elnökkel, aki hazugságokkal háborúba sodorta az országát" – teszi fel a kérdést. A hamarosan lelépő elnököt bíróság elé kellene állítani, és a vádhatóságot képviselő ügyésznek halálbüntetést kellene javasolnia – válaszol új könyvében a 74 éves volt ügyész, aki 21 gyilkossági ügyéből 21-et megnyert, börtönbe juttatta többek között Charles Mansont, Amerika egykoron rettegett sorozatgyilkosát, és már kilenc kötetet publikált.

A szakértők kételkednek abban, hogy megalapozott vádat lehetne emelni Bush ellen, mert mostanáig nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy hazudott. Csak annyi biztos, hogy kétes hitelű forrásokból származó információkkal operált, elhallgatott tényeket és az általa felvázolt képnek kevés köze volt az iraki valósághoz.