Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Thaiföld visszavonta katonáit

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 15. 8:51

Visszavonta katonáit a thaiföldi hadsereg abból a határtérségből, amely miatt vita robbant ki Kambodzsával.

Korábban Hun Sen kambodzsai kormányfő figyelmeztette Bangkokot, hogy ha kedd délig nem vonja ki csapatait fegyveres összecsapások robbannak ki. Hozzátette: a thai katonáknak távozniuk kell. “Bármilyen áron megakadályozzuk, hogy megszállják ezt a területet."

A thai csapatmozdulatról egy kambodzsai főtiszt számolt be. Jim Pim dandártábornok közölte, hogy minden thai katona kivonult a vitatott régióból, másfél órával a kitűzött határidő előtt.

A konfliktus közvetlen előzménye az volt, hogy az UNESCO nyáron kambodzsai kérésre felvette a világörökségi listára a Preah Vihear templomot, amelyet a hágai Nemzetközi Bíróság 1962-ben Kambodzsa fennhatósága alá helyezett. A bangkoki kormány ellenezte az ENSZ nevelésügyi, tudományos és művelődésügyi szervezetének döntését, mert álláspontja szerint előbb “rendezni kellett volna a szentély hovatartozásának kérdését".

Bangkok sohasem nyugodott bele a Nemzetközi Bíróság 46 évvel ezelőtti döntésébe.

A viszály fellobbanása nyomán thaiföldi katonák ez év július 15-én behatoltak a vitatott zónába, és ellenőrzésük alá vonták a szentélyhez vezető főbb utakat. Heteken át jelentős thai és kambodzsai alakulatok néztek farkasszemet egymással a térségben, sőt október 3-án rövid tűzpárbaj is kirobbant.

Thaiföld fővárosában közben feszült a helyzet. Állandósultak a tüntetések, ahol Szamak Szundaravedzs kormányfő lemondását követelik. Az ellenzéki párt azért követeli a miniszterelnök távozását, mert azt tartja róla, hogy a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt kormányfő bábja, és akadályozza az exkormányfő ellen korrupciós vádakkal folyó vizsgálatot.

CímkékENSZvizsga