Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rácsapások Táborfalván

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2012. augusztus 6. 16:45

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. lövészzászlóalja csaknem kéthetes táborfalvai kihelyezésének záróakkordjaként rendezték meg a közelmúltban az úgynevezett „E–CAS” (Emergency Close Air Support – vészhelyzeti közvetlen légi támogatás) gyakorlati felkészítést, amely szerves része volt az MH Zászlóalj Harccsoport kiképzésének.

1595939730
A gyakorlati foglalkozást több hónapos egyeztetés és elméleti felkészítés előzte meg. A felkészítésen megfigyelőként nemcsak a lövészzászlóalj parancsnoki állománya, de a dandár más alegységeinek, valamint törzsének azon katonái is részt vettek, akik munkájuk során találkozhatnak ilyen feladattal.

A foglalkozás elején Deme László őrnagy, a zászlóalj parancsnoka tartott rövid bevezető előadást, amelyből a meghívottak is megismerhették az E–CAS végrehajtásának sajátosságait.

Ezt követően az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS–39 Gripen típusú vadászrepülőgépe több eredményes rácsapást is végrehajtott a gyakorlótéren. Ezek során a pilóta a gépágyú használatát gyakorolta. A rövid együttműködési gyakorlat szcenárióját alapvetően az afganisztáni misszió valós helyzetben is előfordult példáira alakították ki. Az egyes helyszíneken a csapásmérő repülőgép rávezetését különböző szintű parancsnokok hajtották végre angol nyelven.

A sikeresen végrehajtott foglalkozás jó példája volt a haderőnemek közötti együttműködésnek. Zárógondolatként dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka kiemelte a magabiztos szakmai angol nyelvtudás, a terepen való tájékozódás és térképismeret készségszintű elsajátításának szükségességét. A dandárparancsnok emellett fontosnak ítélte meg azt is, hogy minden szárazföldi alegységparancsnoknak képesnek kell lennie egy kicsit a pilóta szemszögéből gondolkoznia, amikor ilyen rávezetési feladatot kap.

1595939730
 
1595939730
 
1595939730