Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: „a líbiai konfliktusra nincs katonai megoldás”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 11. 19:59

A NATO főtitkára szerint a líbiai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani. Anders Fogh Rasmussen erről a Der Spiegel című német hírmagazin legfrissebb számában nyilatkozott, hangsúlyozva: az észak-afrikai országban kialakult válságra a líbiai népnek kell politikai megoldást találnia.

Rasmussen az interjúban nyíltan utalt arra: az atlanti szövetség jelenleg is tartó katonai hadművelete nem elegendő ahhoz, hogy Líbiában békét teremtsenek. „Az őszinte válasz az, hogy a konfliktusra nincs katonai megoldás" – fogalmazott.
A főtitkár arra hivatkozott, hogy a NATO légierejének hatékony bevetését részben a rossz időjárás is akadályozza. Hangoztatta továbbá, hogy a Kadhafi-rezsim taktikát váltott. Az embereket élő pajzsként használja, ami „szörnyű brutalitását" bizonyítja – fogalmazott Rasmussen. Utalt arra, hogy Líbia a hét közepén Berlinben tartandó NATO-külügyminiszteri értekezlet egyik kiemelt témája lesz.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői kommentárjában csatlakozott azokhoz, akik az elmúlt napokban egyre több kételyt fogalmaztak meg a NATO vezette nemzetközi katonai hadművelet sikerét illetően. A mértékadó konzervatív napilap úgy vélekedett, hogy a líbiai polgárháborúban – a katonai frontok állandó változásával – áttekinthetetlen patthelyzet alakult ki. A felkelők – a NATO légi támogatása ellenére – nem elég erősek ahhoz, hogy eljussanak Tripoliig. Kadhafi pedig – a légtér elvesztése után – túl gyenge ahhoz, hogy leverje a felkelést. Az Európai Unió – mivel hivatalosan csakis a líbiai nép védelméről van szó – csupán a lakosság támogatását célzó humanitárius akciók katonai védelmében kész szerepet vállalni – írta a többi között a lap, utalva arra, hogy az elmúlt napokban Németország is emellett kötelezte el magát.

A felkelők szerint nincs tűzszünet Kadhafi erőinek visszavonulása nélkül

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető vonja vissza csapatait az utcákról, és tartsa tiszteletben a szabad véleménynyilvánítás jogát – követelték a líbiai felkelők hétfőn, az Afrikai Unió (AU) küldöttségével való találkozás előtt.

„Ha az emberek érzik, hogy nyugodtan kimehetnek Tripoli utcáira tüntetni, nagyon rövid időn belül egész Líbia felszabadulhat" – mondta Samszeddín Abdel-Maula, a lázadók által létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanács szóvivője.

Egy másik szóvivő, Musztafa Geriáni leszögezte: „A líbiai nép egyértelművé tette, hogy Kadhafinak távoznia kell, de a részletek fényében megfontoljuk az AU ajánlatát".

Az AU közvetítői előző nap Kadhafival tárgyaltak a fővárosban, s a következő órákban érkezhetnek Bengáziba. Pontos programjukat a szóvivő biztonsági okokból nem közölte. Tripoli után Jacob Zuma dél-afrikai elnök állítólag nem utazik a többiekkel Kelet-Líbiába, amit a felkelők szóvá is tettek.