Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendkívüli ülést tartottak az unió védelmi miniszterei

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. február 28. 18:25

Az orosz-ukrán helyzetről és azon belül is az Ukrajnának nyújtandó támogatási lehetőségekről tartottak rendkívüli videókonferencia ülést az EU védelmi miniszterei, amelyen hazánkat Benkő Tibor honvédelmi miniszter képviselte február 28-án, hétfőn.

LALA0027 másolata

Benkő Tibor hozzászólásában elmondta, hogy Magyarország határozottan elítéli az Ukrajna elleni indokolatlan orosz agressziót, továbbá aggodalmát fejezte ki a kialakuló biztonsági és humanitárius válság, és annak Európára gyakorolt hatásai miatt. „Rendkívül fontos az EU és a NATO országok erőfeszítéseink összehangolása. Ukrajnának most nagy szüksége van segítségre, ezért ennek megfelelően kell összehangolni az intézkedéseket” – fogalmazott a miniszter.

A videókonferencián Benkő Tibor beszámolt arról, hogy hazánk napok óta folyamatosan fogadja és szállásolja a menekülteket. A tegnapi napon személyesen tekintette meg az ukrán-magyar határt, és tapasztalhatta meg, hogy emberek tízezrei érkeznek folyamatosan a határhoz. Hazánkba eddig 85 000 menekült lépett be, és Magyarország arra számít, hogy ez a szám a közeljövőben drasztikusan növekedni fog. „Az ország továbbra is felkészült a menekültek fogadására és róluk való gondoskodásra” – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

LALA0025

A tárcavezető arról is tájékoztatta az EU védelmi minisztereit, hogy a helyszíni jelentésekben foglaltak és az általa a helyszínen tapasztaltak alapján Magyarország különböző alakulataitól, a humanitárius erőfeszítések támogatására, valamint annak megakadályozására, hogy katonai és félkatonai csoportok Magyarországra lépjenek, további erők átcsoportosításának végrehajtására intézkedett. Benkő Tibor mindezek mellett hangsúlyozta, Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy akik átlépik az ukrán-magyar határt, biztonságban legyenek és minden segítséget megkapjanak.

A honvédelmi miniszter emlékeztetett arra is, hogy Magyarország kormánya Kárpátalja kormányzójának kérésére 100 ezer liter üzemanyagot szállított a térség üzemanyagellátási krízisének enyhítésére, illetve az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási termékeket juttat a bajba jutottak részére, amely szállítmány első része, 28 tonna élelmiszer már meg is érkezett. Emellett Magyarország készen áll sebesült ukrán katonák ellátására is.

Kapcsolódó cikkek