Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendőrök és katonák mérték össze erejüket

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. szeptember 3. 22:01

Püspökszilágyban, a Magyar Honvédség Támogató Dandár szervezésében került megrendezésre a XV. Nemzetközi és Regionális Járőrbajnokság. A férfi csapatoknak 16, a női csapatoknak 11 kilométeres távolságot és az ezzel járó nagy szintkülönbséget, valamint a tűző napot kellett leküzdeniük a versenyzőknek.

A nemzetközi versenyre öt patinás helyőrség, Berlin, Budapest, Bukarest, Prága, Varsó küldte el katona versenyzőit. A regionális rendezvénybe benevezett a fővárosi rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, a polgári védelem, a tűzoltóság és a büntetés végrehajtás válogatott csapata.

A rendezvényt Labádi Lóránt mérnök ezredes, az MH Támogató Dandár törzsfőnöke nyitotta meg és köszöntötte a verseny résztvevőit. Beszédében kiemelte, hogy ez a verseny lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevő csapatok összemérjék fizikai erejüket, katonai felkészültségüket és tudásukat.

A férfiaknál a versenyzőknek tizenkét ellenőrző pontot kellett érinteniük. A harmadik ellenőrzési ponton lövészet várta a versenyzőket, itt a négyes számú körkörös célra három értékelt lövést lőttek. A csapatok a hetedik ellenőrző ponton a kúszófolyosót küzdötték le és a kézigránátdobáson szerezhettek értékes pontokat, a nyolcas ponton biatlon lövészet okozott vesztes perceket a rosszul lövőknek, a tizenkettes ponton a bukó célra történő lövészet nehezítette a feladat végrehajtást, majd végül egy sérült csapat tag szállításával kellett a versenyzőknek a célba érniük. A csapatoknak a többi ellenőrző pontokat a térképen, azimut szerinti tájékozódással kellett megtalálniuk és igazolniuk.

A regionális versenyben taroltak a rendőrök, a fiúk és a nők is elhozták az első helyezést. A helyszínen lévő szurkolók láthatták, hogy ezt az eredményt a „jól szervezett rendőri támogatással" érték el. A “támogató" rendőrök mindenütt ott voltak és  a fáradt versenytársaikat megitatták és ha kellett még le is mosdatták. A házigazda csapatnál a fiúk második, a lányok harmadik helyezést érték el. A nemzetközi versenyben első helyezést Budapest hozta el, második lett Varsó és a dobogó harmadik fokát Prága szerezte meg.