Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatzászlót kapott és elbúcsúzott a PRT

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 3. 16:16

Ünnepélyes keretek között Hódmezővásárhely belvárosában, a Kossuth téren búcsúztatták el szeptember 3-án az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) hetedik váltásának katonáit. Az Afganisztánba induló magyar kontingensek Dr. Sólyom László köztársasági elnök csapatzászlót adományozott.

Több száz érdeklődő volt kíváncsi az MH Tartományi Újjáépítési Csoport hetedik váltásának ünnepélyes búcsúztatására, amelyet csütörtökön délután Hódmezővásárhely belvárosában, a Kossuth téren rendeztek meg. A rendezvényen megjelent dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, dr. Lázár János, a város polgármestere, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke, Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és Palásti Ferenc dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Katonai Főosztályának vezetője is.

– Miniszter úr jelentem! A tartományi újjáépítési csoport a hazai és nemzetközi felkészítését végrehajtotta, kész feladatai ellátására a műveleti területen – jelentette Szabó László ezredes, az MH PRT hetedik váltásának parancsnoka az ünnepség elején.

Ezt követően felolvasták az összhaderőnemi parancsnok parancsát, amely szerint a hetedik váltás 228 katonáját, illetve az egyéni beosztásokba kiutazó 37 főt 2009. szeptember 4-től 2010. március 31-ig Afganisztánba vezénylik.

„A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport részére csapatzászlót adományozok. Legyen ez a csapatzászló az alatta szolgálók összetartozásának jelképe. Távol a szülőföldtől emlékeztesse önöket arra, hogy hazájukat képviselik, felelősséggel tartoznak egymás megóvásáért, a zászló becsületének megtartásáért" – írta csapatzászló-adományozó okiratában Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke.

Az államfő levélének felolvasása után Szekeres Imre honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet. Kiemelte: a Magyar Honvédség része a magyar társadalomnak, amelynek támogatását nem nélkülözheti.

– Hódmezővásárhely katonaváros. Büszke a katonáira. A vásárhelyi katonák pedig büszkék a városukra – mondta a miniszter, hozzátéve: a most Afganisztánba utazók Camp Pannonia első csapatzászlaját is megkapják, hogy itt is lengjen magyar csapatzászló.

„Az afganisztáni művelet az Észak-Atlanti Szövetség első számú feladata. Amelynek a célja egy stabil, békés és fejlődő

afgán állam létrehozása. Afgán államé, nem pedig egy nyugati típusú civilizációé. A NATO célja ugyanis Afganisztánban az, hogy alternatívát nyújtson az afgánoknak a megélhetésre, a fejlődésre. De mindezt úgy, hogy közben megőrizze a történelmi afgán hagyományokat" – fogalmazott Szekeres Imre, aki szerint Afganisztánban a helyi viszonyok között működőképes, élhető ország kialakítására van szükség.

A honvédelmi tárca vezetője beszédében hangsúlyozta: az ázsiai országban magyar katonák részt vesznek az újjáépítési programok biztosításában, az afgán haderő kiképzésében és a biztonság megteremtésében.

– Hazánktól sok ezer kilométer távolságban is az országot, bennünket védenek. Az emberek támogatják önöket, a küldetésüket, a teljesítményüket – mondta a honvédelmi miniszter, majd arról beszélt: a hazának olyan katonákra van szüksége, akik az alapvető katonai szakismereteken túl kreatívak és vállalják a nehéz feladatokat. A Magyar Honvédség pedig ilyen katonákkal rendelkezik.

A csapatzászlóról szólva Szekeres Imre hangsúlyozta: a zászló a hadsereg szimbóluma. Hazánk történelmének írott forrásai számolnak be a zászlót vivő katonák bátorságáról tetteiről. A mindig a csaptok élén lobogó zászló látványa, megsokszoroztatta, birtoklásának ténye megerősítette, feltöltötte a katonákat.

– Önök, akik ezt a zászlót ma megkapják, elsők. Elsők, mert az afganisztáni szolgálatot vállalók közül önöket kíséri el először a csapatzászló. Örömmel és büszkeséggel adom át a parancsnokuknak. Nehéz és embert próbáló feladat vár az Afganisztánba indulókra – mondta a miniszter, majd bejelentette: mint ahogy eddig is minden kontingenst, a hetedik váltást is meglátogatja majd a hadszíntéren.

Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: a város büszke katonai hagyományaira és a magyar honvédekre. Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke hozzátette: a most hadműveleti területre induló katonáknak a bátorságra nagy szükségük lesz az elkövetkező hónapokban, hiszen egy olyan országba mennek, amely a világ legnehezebb, legkiszolgáltatottabb és legveszélyesebb háborús övezete.

– Magyarország a szabadság és a demokrácia védelmében. A nehezen elért és nehezen kivívott demokratikus értékrend és elkötelezettség védelmében állt a NATO soraiban – mondta a polgármester, majd arról beszélt, hogy Magyarországnak nemcsak Afganisztánban, hanem az országon belül is szüksége van kiváló katonákra. Egy olyan hadseregre, amely képes a haza védelmére, a szabadság és a demokrácia eszményének védelmére a világ legnehezebb és legkeményebb pontjain is.

– Egy ilyen hadseregért tenni kell kormányon, és tenni kell ellenzékben egyaránt. Sem a pártpolitika, sem az anyagi nehézségek nem lehetnek akadályai annak, hogy Magyarországnak erős, ütőképes és versenyképes hadereje, kitartó és jó katonái legyenek – fogalmazott Lázár János, aki szerint az erős Magyar Honvédséghez hozzátartozik a civilek támogatása is.

Az ünnepi beszédek után a Magyar Köztársaság elnöke által adományozott csapatzászlót Szekeres Imre adta át Szabó László ezredesnek, aki a hagyományok szerint az átvétel után meg is lengette a zászlót. Ezután Palásti Ferenc dandártábornok felkötötte rá a köztársasági elnöki zászlószalagot. Egy régi hagyományt felelevenítve egy másik szalagot is felkötöttek a zászlóra. Ezt az úgynevezett zászlóanya helyezte el a csapatzászló ékítményén.

– A zászlóanya az a személy, aki lelki patrónusságot vállal a csapat felett. Magas rangú hölgy, köztiszteletben álló személy,

aki kötődik a városhoz és az alakulathoz. Hódmezővásárhelyen nincsen olyan személy, aki ne ismerte volna a néhai Csorba Mihály dandártábornokot, aki évekig volt a 62-es gépesített lövészdandár parancsnoka, majd nyugdíjazása után a város alpolgármestere. Felesége, Csorbáné dr. Tóth Marianna, nyugdíjazása előtt a Szegedi Egyetem Mezőgazdasági Karán főiskolai docens, oktatási főigazgató helyettes és az Általános Ismeretek Intézetének vezetője volt. Elismert és köztiszteletben álló személyiség a városban, ezért őt kértük fel arra a feladatra, hogy az Afganisztánba kiutazó állomány új csapatzászlójára kössön fel egy szalagot, és zászlóanyaként legyen lelki pártfogója a tartományi újjáépítési csoport hetedik váltásának" – hangzott el az ünnepségen, majd Jákob János ezredes, a Protestáns Tábori Püspöki Hivatal vezetője és Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke megáldották és megszentelték az új csapatzászlót.

Válaszbeszédében a kontingens parancsnoka kiemelte: a Magyar Köztársaság elnökétől csapatzászlót kapni nemcsak megtiszteltetés, hanem komoly elismerés is az Afganisztánba kiutazó kontingens számára. Olyan elismerés, amelyet az elődök munkája alapozott meg. „Az összetartozás jelképét vettük át, amely segít emlékezni dicső múltunk tetteire, a közelmúlt változásaira, valamint utat mutat a jövő eszmei céljai felé" – fogalmazott Szabó László ezredes, hozzátéve: az elkövetkező hat hónapban folytatni szeretnék azt a munkát, amelyet az elődök eddig végeztek Baghlan tartományban.

Az MH PRT heteik váltásának csapatzászló adományozó és búcsúztató ünnepsége díszmenettel ért véget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László