Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülésirányítás női szemmel

Szöveg: Németh Szilvia őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. március 8. 11:32

A nemzetközi nőnap alkalmából beszélgettünk hivatásról, kihívásokról és tervekről Setét Alexandra hadnaggyal, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ légvédelmi irányító tisztjével, aki családjának köszönhetően választotta a katonai hivatást, és azt vallja, hogy a támogató közeg, segítőkész és elfogadó kollégák a legfontosabb szempont szolgálata során.

Repülésirányítás női szemmel (1)

Setét Alexandra hadnagy már nyolcadikos általános iskolás korában eldöntötte, hogy katona szeretne lenni. „Édesapám szerződéses katona volt és már gyerekként is nagyon tetszettek a történetek, amiket mesélt. Ezek közül leginkább a csapatszellem, a szinte családias viszony a kollégákkal és persze maga az egyenruha volt vonzó számomra. Másrészről, mi otthon hazafias nevelésben részesültünk. Bár közhelynek hangozhat, de engem a hazaszeretet is motivált a pályaválasztásban. Ez alapján választottam középiskolát, ahol a nyelvtanulásra is nagy hangsúlyt fektettem, hogy meg tudjak felelni a felvételi elvárásoknak” - emlékezett vissza.

Kezdetben a főiskolán a szakiránnyal kapcsolatban még más elképzelése volt: kommunikációs tiszt akart lenni. Szeretett volna egy katonai szakot is elvégezni, ezért választotta a katonai üzemeltetést, a volt mérnöki szakot. A képzés keretében elmentek a szolnoki helikopterbázisra, ahol szerelmese lett a repülésnek: ekkor döntötte el, hogy ezt az utat kell bejárnia. Jelentkezett a repülés irányító szakirányra, de eleinte úgy tűnt, hogy csak toronyirányító képzésen tud részt venni. Setét Alexandra szerencséjére végül mégis elindították a légvédelmi irányító képzést, így teljesülhetett az álma: vadászirányító lett.

Első pályakezdő tiszti beosztása Veszprémbe vezetett: az akkori MH Légi Vezetési és Irányítási Központnál kapott beosztást, mint légvédelmi irányító tiszt. Azóta is az alakulatnál szolgál. „Szerencsésnek érzem magam, mert olyan szakterületen dolgozok, amely ellátására országos szinten is csak egy maroknyi csapat képes, és ebből jelenleg összesen hárman vagyunk nők” - hangsúlyozta a hadnagy. Mint elmondta: munkája során főként az irányítás az, ami a legnagyobb örömet okozza számára. „Szeretem az alakulatokkal és a pilótákkal való együttműködést. A légi harcfeladatok, a hadi- és légi jog, a NATO eljárások, a békeidőtől eltérő feladattípusok jelentik számomra az igazi kihívást” - tette hozzá.

A vadászirányításban a tanulási folyamat sosem áll meg. A jogszabályi változások, új eljárásrendek miatt gyakran változik a munkakörnyezetük, mindig naprakésznek kell lenniük. Sok olyan feladattípus van, amiben Setét hadnagy szeretne még a jövőben kiteljesedni, például az összetettebb légiharcban és a békeidőtől eltérő feladattípusok irányítási folyamataiban. „Ez az a szakma, ahol sohasem unatkozol. Motiváltan érkeztem az alakulathoz, és ez azóta sem változott” - fogalmazott a légvédelmi irányító tiszt

Repülésirányítás női szemmel (2)