Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülőgép-hordozókkal erősítenének az indiaiak

Szöveg: Háború Művészete |  2008. július 2. 13:35

Az egykori brit gyarmat, a függetlenségét 1947-ben elnyerő India, Kína mögött mára a világ második legnépesebb, Ázsia egyik meghatározó országává vált. Ezzel párhuzamosan katonai erejét is felfejlesztette, mely napjainkban már nem csak helyi, hanem globális szinten is számottevő.

A nagyhatalmak sorába belépni kívánó Indiának a légierő és a szárazföldi csapatok fejlesztése mellett azonban haditengerészetét is meg kell erősítenie, hiszen ütőképes flotta nélkül nem tudja a távoli régiókban hatékonyan védelmezni gazdasági, politikai és katonai érdekeit.

Az ország földrajzi elhelyezkedésénél (mélyen az óceánba nyúló félsziget) fogva kiemelt fontossággal bír a védelem szempontjából a haditengerészet (Bharatiya Nau Sena). Ennek ellenére, jelenleg ez a fegyvernem tekinthető a leggyengébbnek, hiszen a légierő dinamikus fejlesztése és a szárazföldi csapatok – főleg orosz harckocsikkal – történő modernizációja mellett a flotta meglehetősen lemaradt. Ez az állapot azonban csak ideiglenes, hiszen a fejlesztési programokat már elindították, így hamarosan egy minden eddiginél nagyobb és erősebb indiai haditengerészet egységei jelenhetnek meg a világtengereken.

Repülőgép-hordozók – az erő záloga
Pearl Harbor 1941-es megtámadása óta tudjuk, hogy a legfontosabb tengeri csapásmérő erőt a repülőgép-hordozók jelentik. Ezt már India is idejekorán felismerte, hiszen az első ilyen kategóriájú hajójára – az INS Vikrantra – még 1961-ben tett szert. Ez a hajó korábban HMS Hercules néven szolgált a brit haditengerészet kötelékében.

Negyed évszázaddal később, 1986-ban India szintén Nagy-Britanniától vásárolta meg a HMS Hermest, amit Viraat néven állított szolgálatba. Napjainkban már csak ez utóbbi egység van szolgálatban. Ráadásul ez az elöregedett hajó már igen sok problémával küzd, a leglényegesebb ezek közül, hogy gyakorlatilag fedélzeti légierő nélkül maradt, mivel a repülőgép-hordozón alkalmazott Sea Harrier típusú repülőgépek nagy része már nincs hadra fogható állapotban. Ez azt jelenti, hogy a Viraat már nem képvisel számottevő harci erőt, hiszen repülőgépek nélkül sem megvédeni nem tudja magát, sem csapást nem tud mérni az ellenfélre.

Napjainkban az indiai haditengerészet már csak néhány darab üzemképes Harrier típusú repülőgéppel rendelkezik, amelyek a közeljövőben esnek át egy modernizációs nagyjavításon. A munkálatokat az indiai Hindustan Aeronautics cég fogja végrehajtani. A tervek szerint a repülőgépek modernizációja 2009-re kell hogy befejeződjön, és több mint 115 millió dollárba kerül. Amíg azonban ez nem zajlik le, gyakorlatilag a flotta légitámogatás nélkül kénytelen ellátni a feladatait.