Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülőgépekkel keresik a drogcsempészeket

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. április 20. 8:52

A mexikói haditengerészet bővíti tengeri járőrgép flottáját egy CN-235MPA típusú repülőgéppel. A közép-amerikai ország tengeri járőrgép flottájának bővítésével igyekszik visszaszorítani a fegyver-, illetve kábítószercsempészet terjedését. Főleg a kisebb hajók felderítése és azonosítása okoz nehézséget, ezért csúcstechnológiájú eszközök bevetésére van szükség.

Mexikónak már van két darab amerikai gyártmányú E-2C légtérellenőrző repülőgépe, melyek szintén kiveszik a részüket a tengerészeti járőrözésből. Ezeken kívül a flotta részét képezi még 7 darab C-212PM, továbbá két darab Caravan 208B beszerzése is folyamatban van. Ez utóbbi, nagy felbontású optikai szenzorainak köszönhetően hatékony segítséget nyújthat a kábítószer csempészetben használatos kisebb hajók lefülelésében.

Az ország légierejében 2 darab P-22-es és 4 darab C-26-os is hadrendben van.

A kéthajtóműves CN-235MPA egy szállítógépből tengerészeti járőrgéppé átalakított gép, melynek darabonkénti ára eléri a 23 millió dollárt. A kedvező paraméterekkel rendelkező típus radarja 360 kilométeres hatótávolságon belül képes a hajók észlelésére. A különböző speciális kommunikációs eszközök beszerelése 10 millió dollárral növeli meg a CN-235 darabárát.