Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Részletek a finn F-35-ös szerződésből

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. március 4. 17:01

Már a szerződés aláírásán is túl van Finnország, miután a finn kormány 2021 decemberében úgy döntött, hogy ötödik generációs F-35A harci repülőgépeket vásárol az elavuló F/A-18 Hornetek helyett, amelyeket 2030-ig kivonnak a szolgálatból.

f-35a_-3

A Finn Fegyveres Erők illetékes szervezete felhatalmazást kapott az F-35A és a hozzá tartozó fegyverrendszerek szállítására vonatkozó szerződések megkötésére, a védelmi minisztérium pedig arra, hogy megállapodást írjon alá a HX program részeként a gyártásban való részvételről a Lockheed Martinnal és a Pratt & Whitney-vel. A harci repülőgépek beszerzése a Foreign Military Sales (FMS) program részeként valósul meg.

Kari Renko vezérőrnagy, a Finn Fegyveres Erők Logisztikai Parancsnokságának főnöke február 11-én, Tamperében írta alá a hivatalos ajánlatkérést az F-35A repülőgépek szállítására és karbantartására vonatkozóan. Az Egyesült Államok részéről az eseményen a védelmi minisztérium alá tartozó F-35 projektmenedzsment képviselői vettek részt.

A szerződés értelmében Finnország 64 darab F-35A Block 4 típusú harci repülőgépet szerez be 2025-2030 között, valamint hajtóműveket és karbantartási eszközöket, alkatrészeket, oktatóeszközöket, továbbá az üzemeltetéshez és karbantartáshoz szükséges felszereléseket. A megállapodásokban szerepel a hajózók és a műszakiak képzése is.

f-35a_01-2

A levegő-levegő fegyverzet (például AMRAMM, Sidewinder légiharc rakéták) vásárlására vonatkozóan várhatóan még ebben az évben előszerződést kötnek, a levegő-föld fegyverek beszerzése viszont egy későbbi időpontban valósulhat meg.

Antti Kaikkonen védelmi miniszter február 11-én, Helsinkiben gyártási részvételi megállapodást írt alá a Lockheed Martinnal, a Pratt & Whitney-vel és a Raytheonnal.

A kötelezettségvállalás alapja a honvédelmi miniszter még 2018 áprilisában hozott határozata, amely kimondja: az ipari együttműködés költsége legalább a tényleges szerződéses ár 30 százaléka kell, hogy legyen.

Az ipari részvétel célja a termelés fejlesztése és fenntartása, a védelem és biztonság területén pedig a technológiákhoz és tapasztalatokhoz való hozzáférés. A legfontosabb projektek közé tartozik az F-35-ös törzs elülső részének sorozatgyártása a Finn Fegyveres Erők és más partnerek számára, egyes szerkezeti elemek gyártása, valamint a berendezések tesztelésének és szervizelésének lehetősége. Finnországnak is felajánlottak egy projektet a repülőgép-hajtóművek végső összeszerelésére. Becslések szerint ezeknek a projekteknek a foglalkoztatásra gyakorolt ​​közvetlen hatása az országban 4 500 fő/év, a közvetett hatása pedig 1 500 fő/év lesz.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika