Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megalakult az Alkalmazott Természettudományi Kutatócsoport

Szöveg: Békefi Miklós |  2022. március 4. 15:36

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a 2021. évi Tématerületi Kiválósági Programjában országosan nyolcvan tématerületi kutatásnak ítélt meg támogatást 2021 végén. Mint ismert: ezen belül a Nemzetvédelem, nemzetbiztonság alprogramban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) is sikeresen pályázott az „Alkalmazott katonai műszaki-, had-, és társadalomtudományi kutatások a nemzetvédelem, nemzetbiztonság területén a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon” elnevezésű projektjével.

tkp

E program megvalósításának részeként február 24-én reggel megtartotta online alakuló ülését a kar Alkalmazott Természettudományi Kutatócsoportja, melynek feladata a szövetséges államok űrkutatási hivatalai által üzemeltetett katonai és civil műholdak, illetve megakonstellációk adatainak elemzése lesz. Földi László ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) Műveleti Támogató Tanszékének oktatója megnyitójában röviden ismertette a kutatócsoport célkitűzéseit. A nyertes projekt szakmai vezetője méltatta az abban közreműködő alkotó szakemberek munkásságát, és további kutatásra bátorított, melyhez támogatásáról biztosította a résztvevőket.

A megnyitót követően Székely Gergely matematikus számolt be a Minkowski-féle téridő témájában társszerzőként jegyzett legújabb cikkéről, amely a matematikai logika vezető nemzetközi folyóiratában, az Annals of Pure and Applied Logic májusi számában jelenik meg. A kutatás újszerűsége mellett a cikk a kutatócsoport publikációs tevékenységét is előrevetíti, melynek során a következő három évben további cikkek megjelentetését tervezik Q1-es besorolású kiadványokban.

Az alakuló ülés folytatásaként és zárásaként Rácz István, az NKE HHK Természettudományi Tanszékének tanársegédje vázolta a megalakult kutatócsoport főbb céljait és a következő három évben várható tevékenységét. A föld körüli térségben történő mozgások logisztikai tanulmányozása, a műholdak működését is befolyásoló relativisztikus effektusok matematikai vizsgálata, illetve egyes lézeres anyagmegmunkálási vizsgálatok mellett ide fog tartozni – többek között – egy új szoftvereszköz kifejlesztése az űrben megfigyelt nagy energiájú elektromágneses jelek értelmezésére. Rácz István rámutatott, hogy az űrből – a műholdaktól és közvetlenül is – érkező jelek mennyisége meghaladja azt a mértéket, amely még emberi erővel elemezhető, így a mesterséges intelligencia szerepe máris nélkülözhetetlen ebben a folyamatban.