Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rheinmetall: gyártás, fejlesztés és tesztelés

Látogatás a magyar hadiipar fellegvárában

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Pintér Ákos |  2024. április 8. 9:20

Egyedi módon nyert bepillantást a Lynx gyalogsági harcjármű hazai gyártásának folyamatába az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár állománya, a zalaegerszegi Rheinmetall gyárban tett látogatásuk során, április 3-án.

20240403_Zeg-gyárlátogatás_PAKO_-17

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program sikerének egyik alapköve, hogy – a kor kihívásainak megfelelő, modern eszközök beszerzése mellett – a hosszútávú haderőfejlesztés folyamatosságát és fenntarthatóságát biztosító hazai védelmi ipar újjáéledjen. Ennek egyik fő letéteményese, s egyben fellegvára is a zalaegerszegi székhelyű Rheinmetall Hungary Zrt., amelynek futószalagjáról az alapkőletételtől számított három éven belül, 2023 végén le is gördült az első magyar gyártású KF41 Lynx típusú páncélozott gyalogsági harcjármű.

„A magyar szakképzett személyzet által alkalmazott legújabb gyártási és terméktechnológiák eredményeként a legmagasabb minőségű járművek kerülnek átadásra a Magyar Honvédség részére. Fontos megérteni a következő generációs járműtípusok komplexitását, modularitását, tesztelési eljárásait, hogy képet kapjunk a teljesítményről és a jövőben lehetséges fejlesztésekről” – hangsúlyozta a gyártás jelentősége kapcsán Andreas Baumeier, a Rheinmetall Hungary Zrt. operatív igazgatója.

20240403_Zeg-gyárlátogatás_PAKO_-23

A hódmezővásárhelyi katonák a Rheinmetall Hungary Zrt. Európában, és a vállalati csoporton belül is egyedülálló méretekkel és alkalmazott technológiával rendelkező magyarországi üzemében tett látogatásuk során ismerkedhettek meg a gyártás egyes részleteivel. A gyártási folyamat során beépített minőségellenőrzések mellett megtekinthették, hogy miképp alkalmazzák a legújabb hegesztési, megmunkálási, belső logisztikai, valamint végszerelési technológiákat.

A gyár tevékenységének másik fontos része a gyártás utáni szervizzel és képzéssel kapcsolatos. E szolgáltatás magában foglalja a leszállított járművek karbantartását, a járművek, berendezések, alkatrészek javítását, a felhasználói visszajelzéseken alapuló fejlesztéseket, új alkatrészek beszerelését a jövőbeli fejlesztésekhez, valamint az ezekhez kapcsolódó képzéseket is. A frissítések végrehajtása a Lynx moduláris felépítése miatt lehetséges, amely évtizedekig biztosítja a mechanikai és elektronikus növekedési potenciált.

A „magyar haderőfejlesztés koronaékszerének” fémjelzett gyalogsági harcjárművek gyártása közel sem az egyetlen cél, hiszen – a harcjárműcsalád moduláris felépítését kihasználva – a jármű egyéb változatait is hazánkban fogják előállítani, többek között a mentő, felderítő és parancsnoki típust, utóbbiakból előreláthatólag a 2025-ös év során le is szállítják az első darabot.

20240403_Zeg-gyárlátogatás_PAKO_-29

A vállalat profiljának harmadik kiemelt eleme – a gyártás és fejlesztés mellett – a tesztelés. A komplexum külön erre a célra kiépített tesztpályái rendkívül változatosak, ezáltal elősegítik mindennemű fejlesztési vagy műszaki hiba kiszűrését az átadás előtt. A mobilitási teszteszközök mellett, a legmagasabb minőség garantálása érdekében, klimatikus kamra, EMC (elektromágneses kompatibilitás) kamra és földalatti életvédelmi lőalagút teszteket is alkalmaznak a zalaegerszegi gyárban.

„Jó volt hallani, hogy a jövőben más haditechnikai eszközöket is terveznek itt gyártani és fejleszteni. Úgy gondolom, hogy ez a Magyar Honvédségnek csak a javára válhat” – összegezte a bejárás élményeit Walter Csaba közkatona, megemlítve, hogy a Lynx pilot programra való jelentkezését elsősorban a harcjármű korszerűsége motiválta, így rengeteget hozzátett a gyárlátogatás élményéhez, hogy a Zalaegerszegen gyártott harcjárműtípus leendő kezelőszemélyzetéhez tartozik.

Kapcsolódó cikkek