Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rizsszállítót süllyesztett el az orosz hadihajó

Szöveg: Háború Művészete |  2009. február 24. 8:56

Az orosz parti őrség a napokban elsüllyesztett egy kínai partmenti szállítóhajót, a New Star-t, miután az engedély nélkül hagyta el az orosz Nakhodka kikötőt. A “hadművelet” kiváltó oka egy nem tisztázott kereskedelmi ügylet volt…

A kínai hajó körülbelül 3 hete érkezett a kikötőbe, nagymennyiségű rizs-szállítmánnyal, a megrendelő cég ugyanakkor panaszkodott az áru minőségére, ezért kedvezőbb áron szerette volna azt megvásárolni. Az orosz vásárló egyeztetett az illetékes hivatalnokokkal, és egy rendelet értelmében a hajónak addig kellett volna a kikötőben tartózkodnia, amíg a probléma nem tisztázódik.

A két vitatkozó fél hetekig húzódó nézeteltérése ellenére a hajó Hong Kong-i tulajdonosa utasítást adott a kapitánynak a kikötő mielőbbi elhagyására. Az orosz parti őrség egy járőrhajót küldött a távolodó szállítóhajó után, amit a kikötőtől körülbelül 80 kilométerre sikerült utolérni. Az oroszok felszólították a New Star-t, hogy forduljon vissza, erre azonban nemleges választ kaptak, így a parti őrség tüzet nyitott a kínai hajóra, ami egy idő után süllyedni kezdett.

A fedélzetről való menekülés közben 8 ember vesztette életét, a személyzet másik felét az orosz parti őrség mentette ki.

A két érintett természetesen most egymásra mutogat, Oroszország a szállítóhajó kapitányát hibáztatja, Kína pedig teljes körű vizsgálatot követel. Az orosz parti őrség ezen kívül csempészéssel is megvádolta a New Star-t.