Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanásra ébredtek az afgán fővárosban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 15. 12:23

Pokolgépes merénylet volt a kedd reggel Kabulban; öngyilkos merénylő robbantotta fel az általa vezetett gépkocsit, legkevesebb nyolc polgár, négy nő és négy férfi halálát okozva – közölte egy biztonsági tisztségviselő. A sebesültek száma negyven körüli.

A merénylő tettét az afganisztáni főváros fő diplomáciai és kormányzati lakónegyedében, a Hítal szálló előtt követte el. A hasonló támadások ellen megerősített hotelépület megrongálódott, de közel sem annyira, mint a többi ház a környéken.

A belügyminiszter szerint nem tudni, ki volt a merénylő célpontja, de a támadás helyszínére érkező biztonsági illetékesek szerint az elkövető Ahmad Zia Maszúd volt alelnököt akarta meggyilkolni. Maszúd háza a környéken van, és a támadó ennél az épületnél akart robbantani – vélik biztonsági tisztek.

Maszúd fivére, Ahmed Sah Maszúd a tálibok elleni harc legendás parancsnoka volt. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet emberei 2001 szeptemberében, a New York és Washington elleni támadások előtt két nappal gyilkolták meg

A Hítal szállodában főként nyugati országok állampolgárai szállnak meg, de a hotelben lakik Hamid Karzai afgán elnök egyik szóvivője is. A szálloda gazdasági igazgatója azt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy a halálos áldozatok között van a hotel egyik biztonsági őre. Kabul központi negyede fölött az égboltot a detonáció következményeként por- és hamufelhő borította be.

Az afgán fővárosban viszonylag ritkák a robbantásos vagy fegyveres támadások, de számuk emelkedett az elmúlt hónapokban. November végén az elnöki palota közelében szemtanúk elmondása szerint rakétákat lőttek ki a külföldi tulajdonban lévő, ötcsillagos Serena szálló épületére. Négy ember, köztük két rendőr sebesült meg a támadásban.

Afganisztánban dúl a tálib mozgalom felkelése annak ellenére, hogy az országban több mint százezer külföldi katona – a szövetséges afgán erőkkel együtt – igyekszik féken tartani az iszlamistákat.