Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantás egy afgán piactéren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 15. 16:01

Kilenc ember vesztette életét május 14-én, hétfőn Afganisztán északi részén, egy piactéren elkövetett pokolgépes merényletben – közölte az afgán belügyminisztérium. A közlemény szerint az áldozatok között van a tartományi kormányzó tanács egyik tagja is. A tárca a béke ellenségeit, vagyis a tálibokat nevezte meg a merénylet elkövetőiként.

Előző nap, vasárnap ismeretlen fegyveresek Kabulban megölték az afganisztáni Nagy Béketanács egyik vezető tagját. Maulvi Arsala Rahmanival akkor végeztek, amikor kocsijával munkába indult. Rahmani az Afganisztánt korábban kormányzó tálibok egyik minisztere volt, az utóbbi időben pedig a Nagy Béketanács egyik meghatározó személyiségének számított. A testületet Hamid Karzai afgán elnök hozta létre két évvel ezelőtt, hogy segítse a tárgyalásokat a kormányzat ellen küzdő tálib felkelőkkel.

Tucatnyi tálib fegyveres adta meg magát a nyugat-afganisztáni Herát tartományban hétfőn – mondta a tartomány kormányzatának szóvivője. Mohiddin Nuri elmondta, hogy 15 tálib, köztük a csapat parancsnoka, Mullah Anisz Ahond úgy döntött, hogy elutasítja az erőszakot és csatlakozik a békefolyamathoz Sindand körzetben.

Az afgán rendőrség a NATO-irányítás alatt álló erők támogatásával 18 tálib fegyverest ölt meg az elmúlt 24 órában – közölte hétfőn a kabuli belügyminisztérium. Kilenc afgán tartományban hajtottak végre tisztogató műveleteket, amelyek eredményeképpen fegyvereket foglaltak le, illetve őrizetbe vettek 11 lázadót.

A hatalomból 2001-ben elűzött iszlám fanatikus tálibok nemrég jelentették be tavaszi hadjáratuk kezdetét. Célpontjaik a külföldi és az afgán haderő katonái, parlamenti képviselők és kormányzati tisztségviselők. Kérték a polgári lakosokat, hogy tartsák magukat távol a hivatalos politikai rendezvényektől, katonai konvojoktól és központoktól, és óva intették őket attól is, hogy támogatást nyújtsanak az afgán hadsereg vagy a szövetséges külföldi erők katonáinak.