Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robothalak a háborúk új eszközei?

Szöveg: stop.hu/honvedelem.hu |  2008. június 12. 8:44

A tengerkutatást forradalmasíthatják az amerikai kutatók által kifejlesztett robothalak, amelyek tesztmedencében már pompásan működnek.

A tengerkutatásban és a hadászatban már régóta várják a jól irányítható robothalak kifejlesztését. A Washingtoni Egyetem kutatói nemrég egy olyan robothallal rukkoltak elő, amely kielégítheti a legvérmesebb tudományos és hadászati reményeket is.

Tesztmedencében már csodásan működnek, minden irányban tudnak úszni, ráadásul teljesen összehangoltan, azaz rajban. De hátrafelé is képesek haladni, ha szükséges. E robothalak kifejlesztésében próbálták minél jobban a természetet utánozni a kutatók, ezért úgy tervezték meg őket, hogy hajtásukat farok- és hátuszonyaik végzik.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az adatgyűjtést sokkal hatékonyabban és kiterjedtebben lehet végezni egy robotcsapattal, mint egyetlen robottal, ezért kezdettől fogva a rajban úszó robotok létrehozása volt a cél.

A robothalak háromkilósak és fél méter hosszúak, van fedélzeti számítógépük, mélységérzékelőjük, iránytűjük és persze rádióvevőjük is. Hátravan azonban annak megoldása, hogy a robothalak nagy távolságból is irányíthatóak legyenek. A probléma ugyanis az, hogy a rádiójelek vízben meglehetősen rosszul terjednek.

Eddig csak olyan robothalakat sikerült létrehozni, amelyeknek időről időre fel kellett bukniuk a felszínre újabb utasításokért, vagy kábellel kellett összekötni őket az irányítóközponttal. Az új robothalak ugyan a korábbiaknál függetlenebbek, de egyelőre csak kisebb távolságból vezérelhetőek.

A szakemberek bíznak benne, hogy hamarosan élesben, azaz tengerben is kipróbálhatják uszonyos robothalaikat.