Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rohamlövészek a harctéri életmentő katona szakkiképzésen

Szöveg: MH Egészségügyi Központ | Fotó: a központ felvételei |  2023. május 3. 7:03

Az MH Egészségügyi Központ Egészségügyi Kiképző Bázisán szolgáló katonák második alkalommal hajtották végre – a rohamlövész alaptanfolyam részeként – a Harctéri Életmentő Katona egészségügyi szakkiképzést.

Harctéri_Életmentő_Katona (nyitó)

Az első hét az elméleti tananyag és az alapvető elsősegélynyújtási technikák elsajátításával telt. A résztvevők a hét során fokozatos fizikai és pszichés terhelés mellett megismerkedtek a Magyar Honvédségben alkalmazott kötszerek és eszközök használatával, a különféle kötözési típusokkal és a harctéri sérültvizsgálattal. Megtanultak nyakra, hónaljra nyomó-, végtagokra pedig szorítókötést feltenni. Elsajátították az eszköz nélküli és az egyszerű eszközös légútbiztosítást, és a mellkas detenzionálását, valamint begyakorolták a perifériás vénabiztosítás alapjait is.

A második hét sem telt eseménytelenül, hiszen a katonák, a további gyakorlatok mellett, a legizgalmasabb és a kiképzendők által nagyon várt éles vénabiztosítást – amelynek teljesítése elengedhetetlen feltétele a gyakorlati vizsgán történő részvételnek – is végrehajtották.

Harctéri_Életmentő_Katona (3)v

A realisztikus gyakorlat minden katona számára kicsit közelebb hozza a valóságot, hiszen a tantermi körülmények között megtanultakat kell egy valósághű szituációban alkalmazni. Itt már a rohamlövész képesség mellett meg kell jelennie az egészségügyi ellátási képességnek is.

Természetesen mindig vannak nehezítő körülmények. Ezek közül a sötét szobában történő ellátás gyakorlása után a kiképzendők egy speciális realisztikus gyakorlatot is végrehajtottak. Éjszaka egy négy kilométeres járőrszakaszon kellett különböző támadásoknak kitéve az ellenséget leküzdeni és egyszerre több sérültet ellátni.

Az utolsó napon megtartott taktikai vizsga során a katonák számot adtak a két hét alatt elsajátított tudásukról.

Forrás: mhek.hu