Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rombológránát a várban

Szöveg: Szűcs László |  2009. november 9. 11:05

A 45. héten, azaz november 2–8-a között 46 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül tizenhárom esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2090 bejelentést kaptak.

November 3-án a Ferihegyi repülőtér 2/B termináljáról telefonon értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit, hogy a felújítás során végzett földmunkák közben egy feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A helyszínre érkező járőr – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy RPG–40 típusú kézigránát fejrésze került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

November 4-én Székesfehérvárról érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy a Börgöndi úton földmunkálatok közben világháborús robbanószerkezet került elő. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével helyszínre kiérkező járőr egy német gyártmányú 150 milliméter átmérőjű rakétát talált, amelyet a központi gyűjtőbe szállított.

November 5-én Kaposváron, a Csík Ferenc sétányon zajló építkezésről hívták a Magyar Honvédség tűzszerészeit, hogy az építési területre kiszállított homokban egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló-gránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

November 7-én a Fejér megyei Csókakőn, a várban bukkantak rá az arra járók egy, feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetre. Természetesen azonnal értesítették a honvédség tűzszerészeit. A Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével kiérkezett járőr megállapította, hogy egy magyar gyártmányú 105 milliméteres repeszromboló-gránát került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek megsemmisítették.