Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rotorszeles rajtaütés

Szöveg: Szűcs László |  2007. november 9. 8:53

A hajdúhadházi lőterén berendezett szituációs-lőgyakorlat pályájánál keresve sem lehetne jobbat találni a speciális, éles lőfeladatok végrehajtására. Nem véletlenül döntött e pálya mellett az 5/24-es Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj parancsnoksága.

Nem hittem volna, de igaz: a földközelben repülő, majd leszálláshoz készülő Mi–8-as helikopter rotorjának szele még egy magamfajta „megtermett legényt" is képes kibillenteni egyensúlyából. Persze, hozzám hasonlóan, a gépből deszantoló katonák sem álltak biztos lábbal a földön, miközben a forgószárnyas mellett, a kiszemelt fedezékek felé futottak. Innen pedig – egy adott jelre – megrohamozták a kijelölt objektumot…

A zászlóalj HUMINT, vagyis civil felderítő csoportjainak információja alapján ugyanis leszállási zóna közelében lévő objektumban rejtettek el egy, az alegység számára nagyon fontos dokumentumot. Éppen ezért kellett megszervezni és végrehajtani a rajtaütést.

Négy deszant, négy rajtaütés. Természetesen mind a négy sikerrel, hiszen a felderítő tűzcsoportok mindig megtalálták a keresett dokumentumot. A laikus újságíró pedig ekö

zben ámulattal nézte, hogy miként is lehet – az amerikai akciófilmekben ezerszer látott módon – harcképtelenné tenni az objektumot őrző „ellenséges katonákat". Azaz, ebben az esetben, mesterlövészi pontossággal kilőni a rosszfiúknak kinevezett céltáblákat…

A debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi lőterén berendezett szituációs-lőgyakorlat pályájánál keresve sem lehetne jobbat találni a speciális, éles lőfeladatok végrehajtására. Nem véletlenül döntött e pálya mellett az 5/24-es Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj parancsnoksága, hiszen itt mindenki tökéletesen el tudta sajátítani az egyik legalapvetőbb felderítő eljárás, a rajtaütés alapjait.

Ezúttal ugyanis azok a katonák „lőtték szitává" az anatómiai célalakokat, akik eddig még nem rendelkeztek felderítő végzettséggel.
Az Egerből az idei év első felében Debrecenbe költözött felderítő-zászlóalj üres beosztásait ugyanis a Bocskai István lövészdandár többi alegységétől és a más helyőrségekből érkezett hivatásos és szerződéses állományú katonákkal töltötték fel.

A felderítő szakma azonban speciális képességeket kíván, így az „újoncok" számára kötelezővé tették egy alap szaktanfolyam elvégzését.

– A tiszteknek és a tiszthelyetteseknek hathetes, míg a legénységi állomány számára tizenkét hét időtartamú a tanfolyam – tudtuk meg Nyíri Sándor őrnagytól. A felderítő-zászlóalj törzsfőnöke, aki egyben a tanfolyam vezetője is, elmondta még azt is, hogy a felkészítés mindkét csoport számára, november 30-án, egy nagyon komoly vizsgával ér véget. Akinek ez nem sikerül, az nem lehet a felderítő alegység tagja.

Emiatt természetesen nagy a tétje a felkészítésnek.
A sz

akfelkészítés egyik lényeges eleme volt a pisztollyal végrehajtott szituációs lőgyakorlat. Akárcsak az ezt követő, „nagy erejű ellenség leküzdése rajtaütéssel, tűzcsoportokban" elnevezésű foglalkozás – árulta el Nyíri őrnagy hozzátéve: mindkét feladathoz az MH 86. Szolnok Helikopterbázis segítségét kérték, ahonnan két Mi–24-es harci-helikopter és egy Mi–8-as szállító-helikopter érkezett Hajdúhadházra.

A november 8-ai kiképzésen egyébként részt vett a nyírbátori határőr igazgatóság bevetési alosztályának tizenhárom határőre is. Parancsnokuk Bihari János őrnagy elmondta: néhány nappal korábban tapasztalataikkal segítették a felderítők helységharc kiképzését Hajdúszoboszlón, az ottani polgári védelmi kirendeltség „romvárosában". Ezért „cserébe" pedig a katonákkal közös éles lőgyakorlaton vehettek részt Hajdúhadházon.

Nyíri őrnagy szerint a tanfolyam elmúlt heteiben leginkább fizikálisan fáradtak el a katonák, hiszen a napi 10-14 óra kemény kiképzés még a legedzettebb bakát is megviselte. A november végi vizsga előtt azonban még egy mentálisan embert próbáló kiképzésen is vár a katonákra. A következő foglalkozáson ugyanis úgynevezett rejtett figyelőt kell létesíteniük, ahonnan három napon keresztül ellenőrzésük alatt tarthatják a számukra kijelölt tereptárgyat. Az „öreg", Bornemisszás felderítők szerint, aki ezen a „próbán" is megfelel, sikeresen veszi majd a tanfolyamot záró vizsgát is.

Fotó: A szerző felvételei