Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sajnálják a Blackwater-mészárosok felmentését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 2. 9:19

Sajnálkozását fejezte ki pénteken az iraki kormány amiatt, hogy egy amerikai bíróság előző nap ejtette a vádakat a Blackwater biztonsági magáncég öt alkalmazottja ellen, akiket iraki civilek meggyilkolásával vádoltak. Ali ad-Dabbag iraki kormányszóvivő közölte, hogy az iraki kormány sajnálja a döntést, és csalódott miatta.

Azt mondta, hogy az iraki hatóságok által lefolytatott vizsgálat szerint a vállalat alkalmazottai “súlyos bűncselekményeket" követtek el, lemészárolva 17 iraki civilt. Az iraki kormány azt fontolgatja, hogy más jogi eszközök révén próbálja majd beperelni az amerikai vállalatot – tette hozzá.

A biztonsági cég öt munkatársa ellen az Egyesült Államokban folyt eljárás a 2007. szeptemberi bagdadi lövöldözés miatt, amelyben 17 iraki életét vesztette, és legalább húszan megsebesültek. A Blackwater emberei egy amerikai diplomáciai konvoj útját biztosították, amikor egy zsúfolt kereszteződésben – állításuk szerint – támadás érte őket, és önvédelemből lövöldözni kezdtek.

Egy amerikai kerületi bíró csütörtökön lezárta az eljárást, mondván: a vádhatóság helytelenül kezelte azokat a vallomásokat, amelyeket a vádlottak tettek a külügyminisztérium nyomozóinak.

Az ítélet szerint a vádlottak a munka elvesztésének fenyegetettsége alatt tettek vallomást, s ez sértette alkotmányos jogaikat.

Címkékjogvizsga