Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz-NATO megállapodások előszobájában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 2. 9:23

Oroszország és a NATO a 2010-es évben egy sor olyan megállapodást szándékozik aláírni, amely kiterjeszti az együttműködés jogi hátterét, egyebek mellett az afganisztáni válság rendezésében – közölte pénteken Konsztantyin Koszacsov, az orosz képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

Koszacsov azon a véleményen van, hogy Oroszországnak támogatnia kell a NATO afganisztáni fellépését. “Nem mindenki gondolkodik így, minálunk, a dumában (orosz alsóház) vannak egymást kizáró nézőpontok. Moszkva sok tekintetben bírálja a NATO politikáját, de sajnos, nincs más választásunk. Vagy sikeres lesz a NATO hadművelete, vagy nem sok jót várhatunk" – mondta Koszacsov.

A moszkvai politikus ugyanakkor azt sem titkolta, hogy borúlátó az afganisztáni rendezés sikerét illetően. “Nem várok komoly áttöréseket 2010-ben" – mondta.

A NATO-tagországok képviselői – közöttük Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára is – számos alkalommal kifejezték szándékukat az Oroszországgal való együttműködésre az afganisztáni drogkereskedelem elleni fellépésben. Rasmussen közelmúltbeli moszkvai látogatása során azt javasolta Oroszországnak, hogy saját területén képezze ki a drogkereskedelem elleni harcra az afgán rendőröket, s emellett hadfelszereléssel, illetve helikoptereivel lássa el az afgán hadsereget.