Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sajtóközlemény

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. augusztus 13. 17:50

A romagyilkosság gyanúsítottja kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal (KBH). Cs. István korábban információkat is adott a biztonságiaknak.

A romagyilkosságokkal gyanúsítottak egyike valóban kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal – derült ki a dokumentumok vizsgálatakor. Cs. István beszervezését a KBH korábban valószínűsíthetően saját összekötő tisztjének védelmében tagadta. Az iratok mostani átvizsgálásakor egyértelművé vált, hogy katonaként bizonyos esetekben informálta a hivatalt Cs. István, aki 2007 őszén külszolgálatra ment Koszovóba. Onnan visszatérve, megromlott egészségi állapota miatt egészségügyi szabadságon tartózkodott egészen az egy év múlva bekövetkező leszereléséig, így kapcsolata a hivatallal szinte teljesen megszűnt. Tehát a gyilkosságsorozat idején – a föllelhető iratok bizonysága szerint – nem volt kapcsolata tartótisztjével.

A KBH tehát szakszerűen járt el, amiről a rendőrségi jegyzőkönyvek is tanúskodnak, hiszen a kihallgatott kapcsolattartó a gyilkosságokról érdemi információval nem rendelkezett. A Katonai Biztonsági Hivatal, mint ahogyan eddig is tette, továbbra is minden segítséget megad a nyomozó hatóságoknak a minél eredményesebb földerítés érdekében.

Németh Miklós Attila
HM sajtófőnök