Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sarkozy a de Gaulle-beszédre emlékezett Londonban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 18. 19:55

Koszorúzásokkal és ünnepélyes programokkal emlékezett meg pénteken Londonban Nicolas Sarkozy francia elnök Charles de Gaulle ellenállásra buzdító híres rádióbeszédének 70. évfordulójáról. Sarkozy – felesége, Carla Bruni kíséretében – 800 tagú küldöttség élén érkezett a brit fővárosba, ahova a francia ellenállás kétszáz veteránja is elkísérte.

A francia államfő felkereste azt a BBC-stúdiót, ahonnan de Gaulle 1940. június 18-án elmondta első londoni rádióbeszédét, majd Károly brit trónörökös kíséretében megkoszorúzta az akkori brit uralkodó és felesége, VI. György király és Erzsébet anyakirálynő – a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet királynő szülei – szobrát a Buckingham-palotához vezető Mall sugárúton.

Sarkozy ezután francia veteránoknak adott át kitüntetést, és David Cameron brit miniszterelnökkel együtt beszédben méltatta a közös brit-francia háborús erőfeszítéseket.

Charles de Gaulle – néhány nappal azután, hogy Londonba emigrált – a BBC rádió hullámsávján szólt a franciákhoz, arra buzdítva őket, hogy ne adják fel a harcot a német megszálló erők ellen. E felhívását – amelyet Franciaországban viszonylag kevesen hallottak – hagyományosan a francia ellenállási mozgalom elindítójának tekintik.

A korabeli brit kormány először nem akarta engedni, hogy de Gaulle a BBC-n keresztül üzenjen a franciáknak, de Winston Churchill miniszterelnök hozzájárult a beszéd sugárzásához.

Sarkozyt és feleségét a pénteki megemlékező programok után David Cameron ebéden látta vendégül a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián. Hivatalos brit részről az ebédet „szűk körűnek és magánjellegűnek" minősítették.

1595903434