Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sarkozy harci repülőgépeket próbál eladni

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. március 30. 9:12

Franciaország a korábbi 14 darabról 11-re csökkentette a Rafale vadászgépek éves gyártási darabszámát. A Dassault által gyártott Rafale gépekre egyelőre nem sikerült külföldi megrendelőt találni, a francia haditengerészet és a légierő pedig nem tud annyi megrendelést biztosítani, amely elegendő lenne a katonai repülőgépgyártás gazdaságossá tételéhez.

A helyzet megoldása érdekében Sarkozy elnök az utóbbi hónapokban több – hagyományosan francia fegyvereket vásárló – ország vezetőivel is személyesen tárgyalt a gépek exportjáról, konkrét üzletet azonban még nem kötöttek.

2008 második felében Franciaország újabb 60 darab Rafale vadászgépet rendelt, melyek kézbesítése az elkövetkezendő 6 évben várható. Hivatalos források szerint a franciák összesen 294 Rafale vásárlását tervezik, melyből már 60 darabot meg is kaptak. A francia légierő 3 évvel ezelőtt hozta létre első Rafale vadászgépes századát, a haditengerészet pedig már korábban megkapta a 10 darab tengerészeti változatú Rafale-t, melyek a nukleáris meghajtású Charles de Gaulle repülőgép-hordozón teljesítenek szolgálatot. Külföldi megrendelés azonban eddig még nem érkezett és ez komoly problémát okoz a gyártó cégnek.

 

Annak ellenére, hogy a Rafale korunk egyik legmodernebb vadászgépe, fejlesztése elhúzódott, technikai problémák és az anyagi források hiánya miatt.

Hiába korunk egyik legmodernebb harci gépe a Rafale, számos típus sokkal kelendőbb a piacon…

A 28 tonnás, darabonként 100 millió dollárba kerülő gép export esélyeire a globális gazdasági világválság is negatív hatással van.