Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tengeralattjárók lephetik el a Fekete-tengert

Szöveg: Háború Művészete |  2009. március 30. 8:52

Az orosz haditengerészet egyik magas rangú tisztje szerint a Fekete-tengeren tevékenykedő flottát korszerű tengeralattjárókkal kívánják megerősíteni. A tervek szerint 8-10 új gyártású Lada-osztályú dízel-elektromos meghajtású egység kerülne az orosz flotta állományába, kiváltva a jelenleg alkalmazott egyetlen, régebbi Kilo-osztályú egységet.

Ez a lépés további jelentős erőegyensúly eltolódást eredményezne a térségben, hiszen a zárt, egyedül a Boszporuszon keresztül megközelíthető tengeren eddig is az oroszok rendelkeztek a legerősebb haditengerészettel.Egy államközi egyezmény keretében Ukrajnától bérelt szevasztopoli bázison állomásozó orosz Fekete-tengeri Flotta megerősítése vélhetően a felértékelődő, a térségen átvezető nyersanyag és energiahordozó tranzit útvonalak biztosítása miatt élvez prioritást, továbbá az oroszok meg kívánják előzni az amerikaiak térnyerését a környező államokban. A grúziai háború ráébresztette őket arra, hogy jobb, ha megelőző lépéseket tesznek, mintsem utólag próbálják az ellenőrzésük és befolyásuk alól kicsúszó államokat visszatéríteni.

Természetesen a Fekete-tengerre küldendő orosz tengeralattjárók a mediterrán térségben is rendszeresen feltűnhetnek majd, további fejfájást okozva a NATO tagállamoknak. A korszerű, dízel-elektromos meghajtású orosz egységek rendkívül csendesek, így felderítésük komoly nehézségekbe ütközik. Nukleáris egységeknél kisebb, ám a sekélyebb vizeken könnyebben manőverező búvárhajók eredményesen támadhatják a felszíni flottakötelékeket.