Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Senki sem gyakorolt nyomást Kaczynski pilótáira

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 16. 6:48

A lengyel elnököt, hitvesét és más magas rangú utasokat szállító Tu-154-es repülőgép egyetlen kísérletet tett a leszállásra, mielőtt lezuhant, nem pedig többet, amint azt korábban feltételezték – közölte az orosz Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK). Már Lengyelországban van a gép fekete doboza.

Mint hírügynökségek jelentették, Tatyjana Anogyina, az orosz repülésügyi főhatóság elnöke csütörtökön közölte, hogy “azok az információk, melyek szerint a lengyel repülőgép három vagy négy leszállási kísérletet tett, nem felelnek meg a valóságnak".
“Azt mondhatom, hogy csak egyetlen leszállási kísérlet volt" – szögezte le az orosz és más szovjet utódköztársaságok polgári légi közlekedésének szabályozásáért felelős intézmény vezetője.
A média korábban tanúkra hivatkozva azt írta, hogy a Tu-154-es elnöki repülőgép többször is megkísérelte a leszállást, mielőtt lezuhant volna. A pilóták beszélgetését tartalmazó fekete dobozok eddigi kiértékelése
alapján nincs nyoma annak, hogy bárki nyomást gyakorolt volna rájuk
avégből, hogy a rendkívüli időjárási körülmények ellenére szálljanak le a
Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtéren.

Csütörtökön a szerencsétlenség újabb 34 áldozatát Moszkvából Varsóba szállító repülőgépen megérkezett Lengyelországba a Tu-154-es harmadik fekete doboza, amelyet a katasztrófa helyszínén találtak – közölte a lengyel katonai főügyészség.
A készülék automatikusan rögzítette a gép repülési adatait. Az orosz hatóságok a lengyel fél kérésére hozzájárultak, hogy ezt a műszert Varsóban vizsgálják, tekintve, hogy lengyel gyártmány, s csak Lengyelországban tudják megfejteni a tartalmát. A vizsgálatokban, melyeket a Lengyel Légierő Műszaki Intézetében folytatnak le, részt vesz a repülőgép-szerencsétlenséget vizsgáló orosz bizottság egyik tagja is.

 

A Boeing C-17-es repülőgépet, mely Moszkvából szállította haza a maradványokat, katonai díszpompával fogadták az Okecie repülőtéren ügyvezető államfő, Bronislaw Komorowski, Donald Tusk miniszterelnök és más lengyel vezetők jelenlétében. A koporsókat a repülőtérről a varsói Torwar sportközpontba szállították, ahol az előző nap Varsóba vitt 30 áldozatot is búcsúztatták.
Csütörtökön különgépen szállították Varsóba a lengyel emigrációban működő utolsó elnök, Ryszard Kaczorowski földi maradványait. Õt a Belweder-palotában ravatalozták fel.
Pénteken előreláthatólag újabb áldozatokat szállítanak haza Moszkvából Lengyelországba.

Csütörtöki moszkvai adatok szerint eddig a szerencsétlenség 71 áldozatát azonosították.
A varsói városi tanács Varsó díszpolgárává fogadta a néhai Lech Kaczynski elnököt, aki 2002 és 2005 között a lengyel főváros polgármestere volt.
Varsóban csütörtökön is ezrek vártak arra, hogy búcsút vegyenek az elnöki palotában felravatalozott Lech Kaczynskitől és hitvesétől, Mariától. Az elnöki pár előtt szombat délutánig róhatják le kegyeletüket tisztelőik.

Megerősített biztonsági intézkedések

Vasárnap a világ mintegy 70 országából várnak küldöttséget Krakkóba az elnöki pár temetésére. Több mint 80 repülőgép érkezik a Krakkó melletti balicei repülőtérre, köztük az amerikai elnököt, Barack Obamát szállító Air Force One és Dmitrij Medvegyev orosz elnök különgépe – közölte csütörtökön Jacek Sasin, az elnöki hivatal helyettes vezetője. Több ezer rendőr vigyáz majd a vendégek biztonságára.

Lech Kaczynskit és feleségét közös alabástromszarkofágban helyezik végső nyugalomra a Wawel-székesegyházban, a krakkói Ryneken lévő Mária-templomban tartandó gyászmise után. A szarkofágot a székesegyház Ezüst Harang-tornya alatt lévő kriptában helyezik el, ahol Józef Pilsudski marsall, a modern lengyel állam megteremtője nyugszik. A Kaczynski házaspár koporsójára csak nevüket és egy keresztet vésnek fel – közölte a kancelláriaminiszter.

Az elnöki pár koporsója mellett valószínűleg idén júniusban emléktáblát helyeznek el, amelyre felvésik a Szmolenszk mellett bekövetkezett légikatasztrófa összes áldozatának nevét.

 

A lengyel püspöki konferencia elnöksége felhívást intézett a lengyel társadalmi, politikai, tudományos és kulturális körökhöz, hogy “mellőzzék a szükségtelen vitákat" az elnöki pár temetésének helyszínével kapcsolatban. A püspökök szerint az áldozatok méltósága és a nagy tragédia miatt háttérbe kell szorítani minden egyéni igazságot, hogy megőrizzék a nemzet egységét és méltóságát. Arra kérnek mindenkit: tartsa tiszteletben a döntést, hogy az elnöki párt a Wawelben temetik el.

Pászt Patrícia, a kulturális rendezvényeket szervező, közhasznú alapítvány keretében működő Krakkói Magyar Centrum igazgatója közleményt adott ki, mely szerint a katasztrófa áldozatai iránti tiszteletből a temetés napján kondoleáló könyvet kíván átnyújtani Krakkó főpolgármesterének a centrum és minden olyan magyar polgár nevében, aki szeretné kifejezni szolidaritását a gyászoló lengyelek iránt. A bejegyzéseket a honlapjukon nyitott részvétnyilvánítási oldalon lehet megtenni.