Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres iráni kísérlet Izraelt elérő rakétával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 4. 20:48

Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy sikeresen tesztelt július 3-án, kedden több ballisztikus rakétát, köztük egy nagy hatótávolságút is.

A hétfőn kezdődött háromnapos hadgyakorlat – amelynek során ellenséges támaszpontok támadását gyakorolják – válasz arra, hogy Izrael és az Egyesült Államok nem hajlandó kizárni egy Irán elleni esetleges katonai csapást – mondta a Forradalmi Gárda – az iráni elnökhöz közelálló elitalakulat – parancsnoka az iráni állami tv-ben.

A föld-föld rakéták – köztük a 2000 kilométer hatótávolságú Sahab-3 – eltalálták a kijelölt célt – jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség. A tesztelt rakéták képesek elérni Izraelt és a perzsa-öböli amerikai katonai támaszpontokat. A zsidó állam nagyjából ezer kilométerre fekszik Irán nyugati határától, az amerikai haditengerészet 5. flottájának bahreini bázisa pedig alig 200 kilométerre terül el az iráni partoktól.

Irán azután jelentette be a hadgyakorlat megtartását, hogy vasárnap életbe lépett az iráni nyersolajra és olajtermékekre vonatkozó európai uniós importtilalom. Az EU még januárban döntött az iszlám köztársaság elleni olajembargóról. Az intézkedés célja, hogy a teheráni rezsim ne tudja finanszírozni atomprogramját, amelyről váltig állítja, hogy békés célú.

Irán korábban azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a Perzsa-öböl bejáratánál lévő Hormuzi-szorost, a világ egyik legjelentősebb kereskedelmi útvonalát. Megfigyelők szerint Teherán ezt aligha teszi meg, hiszen saját magának is ártana, egyes szakértők szerint pedig az is kétséges, hogy az iszlám köztársaság egyáltalán képes lenne-e hermetikusan lezárni a legkeskenyebb pontján 39 kilométer széles szorost.