Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeresek a P-8A fegyverzetének földi vibrációs tesztjei

Szöveg: JETfly |  2010. február 17. 9:14

A Boeing sikeresen végrehajtotta a P-8A Poseidon T1 tesztrepülőgépre felszerelt fegyverzet földi vibrációs tesztjeit a Seattle-i üzemében a hónap elején. Ez év vége felé ezen fegyverrendszereket a levegőben is tesztelni fogják a Maryland állambeli Naval Air Station Patuxent River légi bázison.

A hónapokig tartó kísérletsorozaton 18 különböző fegyverzet variáció volt próbának kitéve. Minden egyes tesztnél vizsgálták, hogy külső erőhatások behatására (rázás) a repülőgép szárnyain, vízszintes vezérsíkjain, valamint a fegyverrendszerein keletkezett vibráció milyen mértékben hat vissza a P-8A repülőgép törzsére. A méréseket több mint 100 db, különböző helyen elhelyezett gyorsulásmérővel, valamint egyéb kívülre szerelt eszközökkel, mérőberendezésekkel mérték.

Szakértők szerint a T1 tesztrepülőgép az előre megjósolt módon viselkedett a tesztek során. A földön végrehajtott kísérletsorozat mérföldkőnek számít a program végrehajtásában, ugyanis ezen tesztek sikerességének függvényében hajthatók végre a P-8A repülőgép fegyverzetének légi tesztjei is.

A repülőgép teljes földi vibrációs tesztjeit, a fegyver rendszer kivételével, a Boeing P-8 csapata még 2009 májusában teljesítette sikerrel.

A T1 repülőgép azon öt tesztrepülőgépek egyike, amelyet a Boeing még 2004-ben vett át a System Development and Demonstration szerződés keretein belül, hogy ezekkel a repülőgépekkel földi és légi kísérleteket egyaránt hajthasson végre. Az Amerikai Egyesült Államok haditengerészete 117 db P-8A felderítő és járőr repülőgép vásárlását tervezi, tengeralattjárók és vízfelszíni ellenséges célok leküzdésére, valamint légtér felügyeleti, felderítő és hírszerző feladatok ellátására. Tervek szerint a repülőgépek hadrendbe állítása 2013-ra várható.

1595897134