Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia páncélozott járművek iránt érdeklődnek az oroszok

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 17. 9:36

Az orosz belügyminisztérium francia gyártású, könnyű páncélozott járművek megvásárlásának lehetőségét vizsgálja. A minisztérium figyelmét a francia Panhard General Defense cég VBL (Könnyű páncélozott jármű) típusa keltette fel. Információk szerint a megbeszélések 2009 novembere óta tartanak, azonban még nem jutottak el hivatalos szintre.

A tárgyalások jelenleg is zajlanak a Panhard cég és az orosz belügyi erők technikai ellátásáért felelős „Speciális technika és kommunikáció (SzTiSz)" fejlesztési és gyártási társulás képviselői között.

Az SzTiSz képviselője, Anatolij Platanov elmondta, hogy jelenleg egy darab VBL megvásárlásáról tárgyalnak, amit tesztelési célból szeretnének megszerezni. Az SzTiSz ugyanis a VBL hatékonysága és ára alapján (ár/érték arány) kíván dönteni a francia páncélozott jármű beszerzéséről. A francia könnyű páncélozott jármű katalógusára 230 és 280 ezer dollár között van.

A Panhard igazgatójának, Christian Monsnak véleménye szerint az orosz védelmi minisztérium érdeklődését az általuk gyártott VBL képességei (akadályok leküzdése, mozgékonyság) keltették fel, amelyek jobbak, mint más, hasonló járműveké. A belügyminisztérium véleménye szerint a francia VBL sok tekintetben „sokkal jobb az orosz járműveknél". Orosz állambiztonsági szakemberek szerint a francia VBL alkalmazása mintegy háromszorosára növeli az egységek tűzerejét.

A VBL az 1980-as években került kifejlesztésre Franciaországban. A mintegy 4 tonnás járművet 95 vagy 125 lóerős motorokkal látják el, melyeknek köszönhetően 95 km/h maximális sebesség elérésére képesek.

A VBL fegyverzetéhez géppuska, harckocsi-elhárító rakéták vagy légvédelmi rakétakomplexum tartozik.