Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sinaola: Mexikó legnagyobb drogkartellje

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 8. 16:07

A Sinaola drogkartell idén Mexikó legnagyobb szervezett alvilági csoportjává lép elő – jósolta a Stratfor stratégiai kutatóintézet elemzésében. A Mexikóban ismertetett tanulmány a latin-amerikai országban a kábítószerrel kapcsolatos példátlan tavalyi erőszakhullámot a Zetas drogkartell, valamint a Sinaola és két másik bűnszövetkezet alkotta Új Szövetség nevű maffiaszövetség könyörtelen háborújával magyarázta.

Az amerikai intézet szerint 2010-ben 60-70 százalékkal emelkedett a „drogháború" számlájára írható gyilkosságok száma az előző évhez képest.

A hivatalos adatok szerint 2006 decembere óta – vagyis amióta Felipe Calderón elnök hadat üzent a drogkartelleknek és a hadsereget is az utcára vezényelte ellenük – több mint 32 ezer ilyen gyilkosság történt – ennek közel fele tavaly.

Mexikóban hét nagy drogkartell működik.

Az Új Szövetség a múlt év elején jött létre a Joaquin „Köpcös" Guzman vezette Sinaola, illetve két másik „kábítószerben utazó" bűnszövetkezet, a Golfo és a La Familia közötti megállapodással.

A Zetas még a kilencvenes évek elején alakult meg, gerincét a mexikói hadseregből dezertált elitkatonák alkotják, de a szervezet igyekszik a guatemalai fegyveres erők volt tagjai közül is minél többet beszervezni.