Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Most már melegben tanulhatnak

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2011. január 9. 7:15

Különös karácsonyi ajándékban részesülhetett a Magyar Honvédség jóvoltából a MH KFOR Kontingens CIMIC csoportjának felelősségi körzetébe tartozó seremet/sheremetaj-i Mark Zef Perkaj Általános Iskola. A ’80-as évek végén épülő intézmény elavult nyílászáróinak cseréjét a magyar kontingens hozzájárulásával valósították meg.

A december végi ünnepélyes átadással hosszú hónapok munkája fejeződött be. A KFOR-t érintő szervezeti változások miatt a CIMIC csoport felelősségi körzete megváltozott, és ez év tavaszától Djakovica/Gjakove járásban kivitelezték a projekteket. Miután felvették és kialakították a jó munkakapcsolatot a helyi önkormányzat vezetőségével, igyekeztek teljeskörű képet kapni az ott élő emberek problémáiról, szükségleteiről és a fejlesztésre szoruló területekről. Így terelődött a figyelem erre az iskolára, ahol az osztálytermek régi, elavult, fa nyílászárói miatt a meleg kiszökött a helyiségekből, és a gyerekek hidegben tanultak. Az iskolában összesen 81 régi ablakot cseréltek ki műanyag nyílászáróra.

A projektet az önkormányzattal közösen finanszírozták, ami ismét megmutatta, hogy a magyar katonák és a helyi önkormányzat kiválóan együtt tudnak működni. Mivel az iskolában már központosított fűtési rendszer van, már nincs akadálya annak, hogy a gyerekek meleg osztályteremben tanulhassanak

Az ünnepélyes átadáson részt vett és beszédet mondott Peszt Lajos alezredes, a Nyugati Többnemzeti Harccsoport (Multinational Battle Group – West, MNBG-W) törzsfőnöke, Magyar Nemzeti Rangidős (Helyettes). Peszt alezredes elmondta, hogy a segítség talán nem tűnik túl nagynak, csak egy cseppnek a tengerben, de cseppek milliói látják el a tengert – utalt arra a több mint harminc CIMIC projektre, amit Koszovóban kivitelezett a magyar kontingens 2010-ben. Az iskola igazgatója, Qaush Haxhia megköszönte a magyar adományt és hálája jeléül emléklapot adott át a nyugati harccsoport törzsfőnökének és Magyarkuti Zoltán főhadnagynak, a magyar CIMIC csoport parancsnokának. Végezetül dr. Pal Lekaj, a magyar kontingens felelősségi körzetébe tartozó djakovica/gjakove-i önkormányzat polgármestere megköszönte a magyarok egész éves munkáját.