Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sivatagba zuhant egy robothelikopter

Szöveg: Háború Művészete |  2010. július 30. 13:54

2010. július 28-án tesztrepülés végrehajtása közben a kaliforniai Mojave-sivatagba zuhant a Boeing A160T Hummingbird típusú robothelikoptere. A Hummingbird a Boeing George légibázison lévő tesztközpontjától körülbelül két mérföldnyire csapódott a sivatagba.

A baleset okainak kivizsgálását megkezdték, egyelőre annyi tudható, hogy a pilóta nélküli helikopter leszálláshoz készülődött, ennek kivitelezése azonban nem sikerült. Személyi sérülés nem történt. A Boeing a DARPA-val (Defense Advanced Research Projects Agency) megkötött szerződés keretein belül 2002 óta teszteli az A160T Hummingbird robothelikoptert a George légibázison. A Hummingbird típust az amerikai tengerészgyalogság által kiírt tenderen hirdették ki győztesként. A gyártó már demonstrálta a gép teherbírását, amely nem kevesebb, mint 1,1 tonna.

A Boeing adatai szerint a helikopter kiválóan alkalmazható csapásmérő feladatkörben, és képes 8 darab Hellfire típusú irányítható rakéta hordozására is. A Hummingbird hossza 10,7 méter, rotorátmérője 11 méter, egyhuzamban közel 20 órát képes a levegőben eltölteni, szolgálati csúcsmagassága pedig meghaladja a 9 150 métert.

1595905249