Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

SOS jeleket adott az “Alrosza”

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 23. 11:35

Az Orosz Föderáció Fekete-tengeri flottájának jelenleg egyetlen, működő tengeralattjáróján, az „Alroszán”, nem várt esemény történt, adta hírül egy ukrán hírügynökség szevasztopoli értesülésekre hivatkozva.

A hírügynökség értesülései szerint a tengeralattjáró legénysége november 21-én a reggeli órákban, amikor az „Alrosza" 150 km-re Szuhumi partjától hajózott, SOS jeleket adott le. Azt, hogy pontosan mi történt a fedélzeten az ukrán hírügynökségnek nem sikerült pontosítania csak annyit sikerült megtudniuk, hogy a felmerült problémát a legénység önállóan nem tudta megoldani.

Orosz információk szerint a tengeralattjáró hajtóműve hibásodott meg, azonban az „Alrosza" visszatér a bázisra, mivel közvetlen veszély sem a tengeralattjárót sem a személyzetet nem fenyegeti.

A Fekete-tengeri flotta vezetése ezidáig nem közölt hivatalos állásfoglalást az esettel kapcsolatban, sőt a vezérkar egy képviselője szerint nem is volt SOS jel.

SOS a nemzetközi morze kód vészjelzés. Három rövid, három hosszú és újabb három rövid jelzésből áll (· · · — — — · · ·), ami az S, O és S betűknek felel meg. Bár a rövidítésnek sokan tulajdonítanak értelmet („Save Our Souls": „Mentsétek meg a lelkeinket"; „Save Our Ship": „Mentsétek meg a hajónkat"; vagy „Send Our Savior": „Küldjétek a megmentőnket"), valójában azért egyeztek meg ebben a jelzésben, mert könnyű használni és felismerni még interferencia mellett is.