Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török ultimátum izraeli cégeknek

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 23. 11:53

Törökország ötven nap haladékot adott két izraeli cégnek, hogy legyártsanak tíz darab pilóta nélküli légijárművet egy, még 2005-ben aláírt szerződés értelmében. Amennyiben a megadott határidőn belül nem szállítják le az UAV-okat, Törökország eláll a szerződéstől.

A szerződést 2005-ben Harpy 2 és Heron típusú pilóta nélküli légijárművek beszerzéséről kötötte Törökország az izraeli Elbit Systems és az Israel Aerospace Industries cégekkel közel 180 millió dollár értékben. A török fél a megrendelt gépek első példányait 2008 decemberében vehette át, az eredeti tervekhez képest egy éves késéssel. Az akkori ígéretek szerint a következő néhány darabot ez év februárjában kellett volna átadni az izraelieknek.

A késedelmes szállításhoz (nem szállításhoz) valószínűleg hozzájárult az a politikai botrány, ami 2009 januárjában történt Davosban. Erdogan török miniszterelnök január 30-án kisétált az egyik megbeszélésről, ahol Simon Perez izraeli elnök szenvedélyes hangú védőbeszédet tartott Izrael, két hete lezárult gázai offenzívája mellett. A török kormányfő reagálni szeretett volna a zsidó állam elnökének szavaira, de a moderátor félbeszakította. Ezután Erdogan gyilkosnak nevezte Izraelt, és távozott.

Októberben Ankara törölte egy légierős gyakorlatát, mivel visszautasították, hogy az izraeli légierő képviselői belépjenek az országba, akiknek részvételét korábban tervezték.

Ez év októberében a török Zaman újság azt közölte, hogy amennyiben ez év végéig az izraeli cégek nem teljesítik a szerződésben foglaltakat – nem szállítják le az UAV-okat – akkor Ankara 4 millió dolláros „bánatpénzt" követel a cégektől. Ugyanakkor a korábban leszállított gépek közül kettőt Törökország visszaküldött különböző meghibásodások miatt.

Az izraeli partner ellenben azt bizonygatja, hogy a késedelem miatti felelősség nem őt terheli, mivel egy török beszállítótól nem érkeznek meg a gépek építéséhez szükséges alkatrészek.