Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanószerkezet az Öreg-tó medrében

Szöveg: Szűcs László |  2009. november 23. 12:12

A 47. héten, azaz november 16–22-e között 46 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül húsz esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2168 bejelentést kaptak.

November 16-án Székesfehérváron, a Béla úti köztemetőbe hívták a Magyar Honvédség tűzszerészeit. Egy sírgödör ásása közben ugyanis egy, a második világháborúból visszamaradt kézigránátot találtak a sírkert munkásai. A helyszínre érkező járőr – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy RPG–43-as típusú gránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

November 17-én a Pest megyei Szilasligetre kellett kivonulniuk a honvédség tűzszerészeinek. A Béke utcában található közért elé ugyanis valaki lerakott egy második világháborús kézigránátot. A szerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította. Azt sajnos nem sikerült kideríteni, hogy ki vitte a világháborús robbanószerkezete a bolt elé.

November 18-án Miskolcon, a rendőr szakközépiskola udvarán végeztek földmunkát, amelynek során négy darab aknát találtak – legalábbis ezt jelentették az iskolából telefonon a tűzszerészeknek. A Gerencsér Imre főtörzsőrmester vezette járőr a terület műszeres átvizsgálása után összesen 45 darab TM–44-es típusú gyakorló harckocsi aknát talált, amelyek természetesen nem tartalmaztak robbanóanyagot. A rozsdás fémdarabokat a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

November 19-én Székesfehérváron, a Móri úton végzett földmunkák során egy 76 milliméteres, amerikai gyártmányú páncéltörő gránát került elő. A veszélyes szerkezetet a Strak Vince törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Szintén ugyanezen a napon, a Komárom-Esztergom megyei Tatáról érkezett bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészeihez. Eszerint az Öreg tó medrében – amelyből a vizet a téli hónapokra mindig leeresztik – egy világháborús robbanószerkezetet találtak az arra járók. A Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr megállapította, hogy a mederből egy M–13-as típusú rakéta harci rész került elő, amelyet ekkor biztonságba helyeztek, majd másnap a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

November 20-án Dunakesziről telefonáltak az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére, hogy a Liget utca végén, a Duna parton – feltehetően az alacsony vízállás miatt – egy 37 milliméteres légvédelmi repeszgránátot találtak. A második világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.