Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Remek eredmények születtek a Triatlon Katonai Világbajnokságon

Szöveg: Takács Vivien |  2018. július 29. 7:52

A Magyar Honvédség négy versenyzője a zord időjárás ellenére is nagyszerű helyezéseket ért el a júniusi, Svédországban megrendezett 20. CISM Triatlon Katonai Világbajnokságon.

1599190928
Június 15-18. között rendezték meg a svédországi Lidkopingben a triatlon katonai világbajnokságot, amelyen a magyar delegáció négy fővel képviseltette magát. Az élményekről és a versenyről Róth Balázs századossal, a csapat egyik tagjával beszélgettünk.

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál szolgáló tiszttől megtudtuk, hogy a jubileumi, 20. versenyen huszonkét ország közel kétszáz katonasportolója vett részt. „Svédországra jellemző időjárással kellett szembenéznünk: eső és 11-12 fok" – mondta az százados. „Az 1500 méteres úszószámot a városon keresztülhaladó folyóban teljesítettük. A víz hőmérséklete a kinti időjáráshoz képest csak pár fokkal volt melegebb. Ezután következett a 40 kilométeres kerékpározás, amely távot szintén a városban tettük meg: nyolcszor öt kilométeres pályán. A 10 kilométeres futást pedig a folyóparton rendezték meg" – tette hozzá.

1599190929

Megtudtuk, nem volt könnyű dolguk a versenyzőknek: a hideg miatt a résztvevők keze az öltözéseknél sokszor elgémberedett, az eső miatt pedig az amúgy is sok körforgalommal teletűzdelt, technikás kerékpár pálya csúszóssá vált. A százados elmondta: mind a négyen gyerekkoruk óta űzik e sportágat, így saját sportjuknak tekintik a triatlont. „A triatlon összetettsége abból fakad, hogy nemcsak egy sportágban, hanem egyszerre háromban kell jónak lenni és mivel ez folyamatosan zajlik, elengedhetetlen a gyors depózás, azaz az egyes versenyszámok közötti gyors átállás" – magyarázta Róth Balázs százados.

A versenyt két kategóriában rendezték meg: elit és szenior. Az előbbibe a nőknél harmincöt, a férfiaknál negyven év alatti korosztályt, míg az utóbbiba a harmincöt és negyven feletti korosztályt sorolják. A magyar csapatot a zord időjárás sem tudta letaszítani dobogóról. Közel két óra alatt sikerült mind a négyüknek teljesíteni a versenyt, és hát az eredmények magukért beszélnek: Polonyiné dr. Svéd Krisztina Amelita őrnagy, az MH Egészségügyi Központ katonája szenior kategóriában harmadik helyezést ért el, míg a férfiaknál szintén szenior kategóriában Róth Balázs százados a nyolcadik, Gajó Péter törzszászlós pedig a huszadik helyen végzett. Elit kategóriában Tóth Tamás Bence törzsőrmester, riói olimpikon, a Magyar Honvédség Sportszázadának katonája pedig hetedik helyen zárta a versenyt. A magyar csapat szenior mix – azaz vegyes kategóriában – a dobogó második fokára léphetett fel.

1599190929

A külföldi csapatokat a várostól harminc kilométerre lévő svéd légibázison szállásolták el, ahol a verseny zárásaként látványos Gripen légibemutatót tartottak számukra. „Hatalmas élmény és hasznos tapasztalatszerzés volt ez a világbajnokság, amelyen méltóképpen képviseltük hazánkat és a Magyar Honvédséget" – árulta el Róth Balázs százados.

1599190929

Fotó: Róth Balázs százados