Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stratégiai szemléletváltás

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. május 6. 12:36

Stratégiai szemléletváltás, a vezérkar belső struktúrájának, tevékenységének átszervezése, a felső vezetés elhatározásainak „katonai nyelvre” fordítása, az igények és a lehetőségek összehangolása. Csupán néhány kiemelt feladat a HM Honvéd Vezérkar főnöke helyettesének mindennapi tevékenységéből. Orosz Zoltán altábornagyot ezekről a feladatokról is kérdeztük.

Altábornagy úr! Mielőtt rátérnénk a konkrét, a közelebbi és távolabbi jövőt érintő feladatokra, tekintsük át, mi is voltaképpen a feladata a vezérkari főnök helyettesének, milyen szerepet tölt be a rendszerben?

A kérdésre roppant egyszerű is lehetne a válasz, ugyanakkor bonyolult és összetett is a feladatrendszer. Azon túl, hogy a vezérkari főnököt távollétében teljes jogkörrel helyettesítem, a belső munkamegosztás alapján feladatom a kapcsolattartás a külső szervekkel. Így többek között az Összhaderőnemi Parancsnoksággal, a nemzetközi szervezetekkel, a külképviseletekkel, a társadalmi szervezetekkel, és még folytathatnám a sort. Ezeken a területeken a vezérkari főnök helyettesének a feladata az operatív tevékenység, a mindennapok „aprópénzes munkája". Vagyis előkészítő, előszűrő munkával segítem a vezérkari főnök mindenkori döntéshozatalát. Ami pedig a hadsereg belső életét illeti, a feladat még ennél is sokrétűbb és bonyolultabb: a Magyar Közlöny mellékletében is olvasható munkaköri leírásom többoldalas. Csak szemezgetve ezekből: minden, a kiképzéssel, a személyügyi munkával, a hazai és nemzetközi gyakorlatokkal, a költségvetéssel és a gazdálkodással, a légi biztonsággal, a missziókkal, a két- és többoldalú nemzetközi kapcsolatokkal, az érdekegyeztetéssel összefüggő feladatok döntés-előkészítő munkája.

(A Honvéd Vezérkar főnökének helyettesével készített interjút teljes egészében a Magyar Honvéd magazin május 13-án megjelenő számában olvashatják el!)