Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos incidens a macedón-koszovói határon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 12. 13:16

Több órás tűzharcot vívtak rendőrök és fegyvercsempészek szerdára virradó éjjel a macedón-koszovói határon. A háromórás összecsapásban négy bűnöző meghalt. Ivo Kotevski rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy négy csempész fegyvert próbált átvinni a határon Radusa település közelében a szomszédos Koszovóba, de a macedón rendőrök lecsaptak rájuk.

A térséget körbezárták, két embert őrizetbe vettek, és nagy mennyiségű fegyvert foglaltak le – közölte az Alsat.

Május elején is lezajlott egy hasonló lövöldözés a macedón-koszovói határon. Akkor a koszovói Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK), egykori albán felkelőcsoport vállalta a felelősséget a történtekért, amelyben állításuk szerint egy macedón katona meghalt. A szkopjei kormány ugyanakkor azt közölte, hogy senki sem vesztette életét.

A mostani volt a legsúlyosabb fegyveres incidens Macedóniában 2001 óta, amikor albán felkelők a kormányerőkkel csaptak össze. Akkor a fővárostól, Szkopjétől északra, Koszovó irányában fekvő területek voltak a helyszínei a leghevesebb harcoknak. Az itt lévő településeket még ma sem tartják teljesen ellenőrzésük alatt a hatóságok.

Macedóniában, az egykori Jugoszlávia tagköztársaságban, a lakosság 25 százaléka, mintegy kétmillió ember albán nemzetiségű.

CímkékKoszovó