Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tapasztalatcsere a légierő-vezénylők között

Szöveg: MH SZHB |  2010. május 12. 12:12

Immár negyedik alkalommal került megrendezésre a légierő rangidős tiszthelyetteseinek konferenciája a Maxwell-Gunter légibázison az Egyesült Államokban. A rendezvény jelentőségét mi sem mutatja jobban annál, minthogy az első olyan alkalom, amikor külföldi meghívottak is képviselték saját légierejük tiszthelyettesi karát.

A konferencia több mint 370 résztvevője között 18 külföldi ország, köztük Magyarország is lehetőséget kapott Tigyi István Zsolt zászlós, a 86. Szolnok Helikopter Bázis megbízott vezénylőzászlósa személyében, hogy részt vegyen a magas szintű rendezvényen.
A konferencia kitűnő alkalmat biztosított a résztvevőknek a tapasztalatcserére, az aszimmetrikus hadviselés, valamint a gazdasági válság okozta változások értékelésére, a következtetések levonására, valamint új irányok meghatározására.

1595901659

Norton E. Schwartz tábornok, az Egyesült Államok légierejének vezérkari főnöke a megnyitóbeszédében hangsúlyozta: muszáj kreatívnak lenniük, számos ötletet és módszert kombinálva, hogy biztosítsák a megfelelő technikai, kulturális, vagy közösségi információt időben és hatékony módon, még ha ez kényelmetlenséget is okoz. A tábornok kiemelte, a rangidős tiszthelyettesek tegyék ezt bármilyen módon is, egyet szem előtt kell, hogy tartsanak: minden egyes pillanat, amit arra fordítanak, hogy átadják tudásukat és tapasztalataikat a fiatalabb generációnak akik felnéznek rájuk, az valójában mentorálás, melynek során biztosnak kell lenniük, hogy elvárásaik érthetőek és kristálytiszták. Zárásként Gen. Schwartz arra kérte a vezénylőket, hogy ne csak katonáik professzionális kiképzésére fektessenek nagy hangsúlyt, hanem azok személyes igényeire is.

A rendezvény hasznossága a Magyar Honvédség számára megkérdőjelezhetetlen, hiszen átfogó képet adott többek között a légierős tiszhelyettes-képzés, a legénységi és tiszthelyettes állomány helyzetének, valamint a missziós részvétel aktuális problémáiról, amelyek sok szempontból összecsengnek a magyar tapasztalatokkal.

1595901659