Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos visszaélések a mexikói hadseregben?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 9. 10:55

A mexikói hadsereg katonái a drogbandák ellen vívott háborújukban gyakran az indokoltnál keményebben lépnek fel – állítja az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentése, mely kitért arra is, hogy a drogbandák erőszakos cselekményei és a számlájukra írt gyilkosságok rendkívüli mértékben megemelkedek.

A dokumentum megfogalmazói szerint az emberi jogok súlyos megsértése a katonák részéről nem kivételes esetekben, hanem gyakran fordul elő, bizonyos térségekben pedig már gyakorlatilag általánossá vált.

A 26 oldalas jelentés utalt arra, hogy egyre magasabb az eltűnt emberek száma, és feltehetően a hadsereg soraiban is kell keresni a fogva tartókat. Ezen kívül a jogvédő szervezetnek kínzásokról és önkényes őrizetbe vételekről is tudomása van. A súlyos visszaélésekre utaló esetek többségét sem a polgári, sem a katonai hatóságok nem vizsgálják ki – tette hozzá a dokumentum.

Felipe Calderón elnök 2006 decemberében döntött arról, hogy a hadsereget is vessék be a kábítószer-csempészek véres küzdelmének feltartóztatására, és ebből a célból a közép-amerikai ország különböző térségeiben 50 ezer katonát állítottak készenlétbe. A 2008 januárja és 2009 júliusa közötti időszakban 14 ezer gyilkosságot követtek el a Mexikóban zajló drogháborúban.