Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az NRF-ről is tárgyal a görög-magyar bizottság

Szöveg: Szűcs László |  2009. december 9. 11:25

A görög-magyar katonai kapcsolatok fejlesztésének legfelsőbb szakmai fóruma, a Görög-Magyar Katonai Felsőszintű Vegyes Bizottság december 8–10-e között Budapesten, a Hotel Hadikban tartja soros, éves ülését. A tanácskozáson több aktuális katonapolitikai kérdést is megvitatnak.

A görög-magyar katonai kapcsolatok fejlesztésének legfelsőbb szakmai fóruma a Görög-Magyar Katonai Felsőszintű Vegyes Bizottság 2005. október 18–20-a között, a Görögországban megrendezett vezérkar főnöki találkozót követően alakult meg.

A bizottság legfőbb feladata, hogy növelje a kétoldalú kapcsolatok intenzitását az oktatás, a kiképzés, a gyakorlatok, a kulturális és sport rendezvények, valamint a logisztikai támogatás. A görög és a magyar fél az alakuló ülésen azt is eldöntötte, hogy a bizottság vezetését vezérőrnagyi rendfokozatú katonákra bízza; így magyar részről a mindenkori hadműveleti főnök vesz részt a bizottság munkájában.

Juhász István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadműveleti és Kiképzési Főosztályának vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a Görög-Magyar Katonai Felsőszintű Vegyes Bizottság évente ülésezik, a tárgyalások napirendjén pedig a vezérkar főnökök által meghatározott, előzetesen egyeztetett témák szerepelnek.

1595894429
 

A legutóbbi bizottsági ülésre 2008. október 13–16-a között, Athénban került sor, amelyen a Magyar Honvédséget hattagú delegáció képviselte. A tárgyaláson áttekintették a NATO Reagáló Erőkben (NRF) való együttműködés lehetőségeit, s előkészítettek egy, a kétoldalú csereüdülések rendjét szabályozó egyetértési megállapodást. Emellett a görögök tájékoztatót tartottak a külföldi fegyveres erőknél létrehozott görög nyelvi laborok munkájáról. Ezek után a tárgyaló felek egyetértettek arról, hogy lehetőséget látnak – a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel történt előzetes konzultáció alapján – egy ilyen intézmény megalakítására Budapesten.

A vegyes bizottság idei ülését december 08–10-e között tartja Budapesten, a Hadik Hotelben, a héttagú görög delegációt Andreas Blanos dandártábornok vezeti – árulta el Juhász vezérőrnagy, hozzátéve: a megbeszélésen ismételten szó esik a NATO Reagáló Erőkben való együttműködés lehetőségeinek áttekintéséről. De ezúttal már az új NRF koncepció fényében. Emellett megvitatják az afganisztáni magyar és görög szerepvállalás jelenét és jövőjét, valamint tárgyalnak a béketámogató műveletekben való részvétel lehetséges együttműködési területeiről is.

Megtudtuk: a görög fél tavalyi felajánlása – miszerint nyelvi labort építenének ki Magyarországon – realizálódott, s a számítógépes nyelvi laboratóriumot december 10-én adják át a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. A laboratórium felszerelését és üzembe helyezését a budapesti görög nagykövetség biztosította.

1595894430
 

1595894430
 

Fotó: Szűcs László