Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabályosan szabályozni

Szöveg: Demény Andrea hdgy. |  2010. február 26. 8:33

A MH. 25. Klapka György Lövészdandár katonai rendész szolgálatba vezényelhető állománya vezérkari intézkedés alapján február 15-étől két hetes tanfolyamon sajátította el azokat az ismeretket, melyek e szolgálat ellátásához elengedhetetlenek.

Az évenkénti kötelező elméleti, gyakorlati és lövészeti foglalkozások
célja, hogy az állomány ismereteit szinten tartsák, megismerjék az új
szabályozást, és hatáskörüknek megfelelő eljárást az előírásoknak
megfelelően tudjanak foganatosítani.

Szabó István őrnagy, a Helyőrség kommendáns tisztje elmondta, hogy tevékenységük alapvetően három részre irányul, az ellenőrzésre, az együttműködésre, és biztosításra. Ennek keretében egyrészt ellenőrzi a Szolgálati Szabályzat és a helyőrségparancsnok rendelkezéseinek, valamint a közúti forgalomban részt vevő katonai gép- és harcjárművekre vonatkozó szabályoknak a katonák részéről történő maradéktalan betartását. Másrészt intézkedéseket foganatosít az alaki magatartás, a katonai udvariasság szabályait, öltözködés előírásait megsértő,

a közrendet megzavaró, bűncselekményt elkövető, illetve a gépjárművek igénybevételére, a forgalomban való részvételre vonatkozó szabályokat be nem tartó katonákkal szemben.
A feladat összetettségéből látható, hogy a rendész katonáknak jól felkészülnek és a szabályokat alaposan ismerőknek kell lenniük, hiszen ez a tudás adja tevékenységük létjogosultságát.

A rendészek feladata katonák és a honvédségi gépjárművek ellenőrzése, de emellett részt vesznek a balesetek, bűncselekmények helyszíni biztosításában, konvojok kísérésében, forgalomirányításban, terület zárásában, illetve a katonákkal szemben eljáró szervek segítésében.

A hatvan órás tanfolyam első felében elméleti foglalkozáson ismerkedtek a szabályok, és a felállított követelmények rendszerével, a különböző okmányok előírásszerű kitöltésével. A tanfolyam dinamikus részében a kényszerítő eszközök alkalmazásának módjával, az igazoltatás, az okmányellenőrzés, a forgalomszabályozás, az ön és kölcsönös segítségnyújtás és a különböző eljárások szabályos végrehajtását gyakorolták. A felkészítés végén a katonai rendész szolgálatra jelölt állomány egy lövészeti, egy gyakorlati és egy írásbeli vizsgán adott számot tudásáról, melynek sikeres teljesítése után láthatják el a következő egy évben e felelősségteljes szolgálatot.