Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakértékelői tanfolyam az MH GAVIK-nál

Szöveg: Kaszó Gábor főtörzsőrmester | Fotó: MH GAVIK |  2021. március 6. 14:19

Ötnapos atom-, biológiai és vegyi védelmi (ABV) szakértékelői tanfolyamot tartott az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ március első hetében.

ABV_GAVIK

A tanfolyam célja, hogy a résztvevőket megtanítsák a vészhelyzeti események gyors kiértékelésére, feldolgozására annak érdekében, hogy ezen készségek birtokában képessé váljanak - a kockázati tényezők minimalizálása mellett - a veszélyeztetett szervezetek azonnali riasztására.

Az oktatás a haderő vegyivédelmi szabályzóinak alapját is adó ATP-45 (Allied Tactical Publication – Szövetséges Harcászati Kiadvány) szerint történt. Ez a kiadvány egy olyan nemzetközi NATO szabvány, amely magába foglalja az ABV csapásokról és eseményekről szóló adatszolgáltatással, felméréssel, értékeléssel, riasztással és értesítéssel összefüggő feladatok végrehajtását. Ezek mellett tartalmazza még az ABV fegyverek hatásai ellen alkalmazott védelmi rendszabályokat és eljárásokat, valamint a kiképzési követelményeknek megfelelő végrehajtási módszereket is.

Az egyhetes oktatás során a hallgatók a tananyag elméleti részét mentor segítségével dolgozták fel, a tanfolyam végén pedig mindannyian sikeres vizsgát tettek.